9 начина за празнуване на Великден по света

публикувано на 26.04.2019 07:23

Великден е време за празнуване на нов живот. Много страни по света празнуват Великден според собствените си традиции и религиозни убеждения. Нека разгледаме някои от тях.


Унгария

Една от великденските традиции в Унгария е така нареченото „поливане“ или „напръскване“ на момичета и жени на Светли понеделник. Тя се основава на стар езически ритуал, свързан с плодородието. Първоначално „жертвите” били млади момичета, но днес ритуалът се изпълнява върху жени от всички възрасти, роднини и приятели. Като част от ритуала, млади мъже рецитират кратко стихотворение на момичета и след това ги поръсват с парфюм, така че да не „увяхват“. В някои села или по-малки градове в унгарската провинция все още се следват по-старите традиции: не се използва парфюм, а голяма кофа студена вода. По този начин момите няма да „увехнат“ със сигурност! В миналото това е било и основната форма на ухажване и младите жени били щастливи да бъдат „напръскани“ от много потенциални кандидати. В замяна на това момите давали на мъжете шоколадови яйца, специално украсени великденски яйца, домашно приготвени сладкиши и палинка (силно унгарско бренди, произведено от плодове).

Унгария Великден
Източник на снимка: https://hungarytoday.hu
 

Франция

По време на великденските празници в Haute-Garonne, на главния площад на селото, се сервира гигантски омлет, направен от 15000 яйца.
Историята се свързва с Наполеон и неговата армия. Те пътували през южната част на Франция и спрели в малък град, в който яли омлет. Наполеон толкова много харесал омлета, че наредил на местните жители да съберат всички яйца и да направят гигантски омлет за неговата армия.
 

Швеция

Великден в Швеция се празнува подобно на Хелоуин. Децата са с рисувани червени бузки и се обличат като вещици - с дълги поли и цветни забрадки. Обикалят от къща на къща, като заменят свои рисунки за сладкиши.

Швеция Великден
Източник на снимка: https://visitsweden.com/
 

Гърция

На остров Корфу, Гърция, в събота сутринта се провежда ритуала „хвърляне на гърне“. Големи глинени съдове пълни с вода, се хвърлят от балконите на домовете в центъра на града, разбивайки се на улицата. Хиляди хора се събират, за да наблюдават хвърлянето.
Гърците вярват, че обичаят помага да се предпазят от зли духове, а хората взимат късчета от разбитите съдове за късмет.

Гърция Великден
Източник на снимка: https://www.reuters.com/
 

Бермуда

На Разпети петък местните жители празнуват като пускат ръчно направени хвърчила и похапват сладкиши.
Смята се, че традицията започнала, когато местен учител от британската армия, направил хвърчило, традиционно оформено като кръст, за да илюстрира и обясни на своя клас от неделното училище Възнесението на Хритос.
 

САЩ

В Съединените щати, президентът всяка година е домакин на традиционното търкаляне на яйца с голяма лъжица по моравата на Белия Дом.
 

Армения

Арменците украсяват великденско дърво с цветни рисувани играчки, сламени кукли и панделки. След като Великден приключи, куклите се изгарят или се пускат да плават по вода. Вечерта домакинята поставя на празничната маса великденски сладкиши и рисувани яйца, покълнала пшеница и вино.
 

Словакия

В Словакия Великден се празнува с ярко оцветени панделки и великденски яйца.
„Удавянето на Морена“ е церемония, по време на която демонстративно се удавя чучело, символизиращо зимата. По този начин се насърчава пристигането на пролетта.
Великденският пазар в Братислава е един от начините, по които посетителите на Словакия могат да се насладят на някои от празненствата около Великден и да си купят ръчно направени празнични сувенири и подаръци.

Словакия Великден
Източник на снимка: http://slovakia.travel/
 

Бразилия

В навечерието на Великденските празници, младите хора в Бразилия често правят реалистични сламени фигури в образа на Юда. По време на честванията, фигурите се бият символично и обстрелват с фойерверки. Кулминацията на Великденския фестивал настъпва когато изображение на Юда бива поставено върху голям огън и изгорено символично.
 
*** 
За да следите интересните статии на travelmix.bg, последвайте ни във фейсбук