Съвети за пътуване в Тайланд

публикувано на 27.05.2016 05:41Чипс от пържени щурци и масаж за балансиране на духа са само малка част от тръпката, която ще усетиш в Тайланд. Научи какво да посетиш и колко ще ти струва това от експерта по пътувания в Азия - Емилия Димитрова, мениджър продажби на Берхел Тур.

Тайланд сякаш е популярна дестинация за българския турист в последните години. Защо е този интерес според Вас?

Страната на усмивките, както наричат Тайланд, е една изумителна дестинация наложила се в последните години поради няколко причини. Първата и най-важна причина е ,че това райско тропическо кътче предлага слънце и море по време на нашия зимен сезон. Страната е и с много достъпни цени за нашите стандарти. Катарски авиолинии изпълняват полети от България и постоянните им промоции до Азия, позволяват на туроператорите да предложат много атрактивни пакетни цени на своите клиенти. Стойността на храната, нощувките и заведенията там са повече от достъпни. Бихте могли да си позволите повече лукс от предвиденото, без това да натовари значително бюджета ви.

Температурата на водата по тайландското крайбрежие целогодишно е около 28 градуса. Пясъкът е от ослепително бял до златист, а плажовете са за всеки вкус – от уединени местенца до парти локации.

Втората причина да посетите Тайланд е гмуркането. Водата е чиста и прозрачна. Морското дъно е обсипано с корали и пъстроцветни риби, морски костенурки и всякакви други морски творения -  истинско съкровище за любителите на този тип забавление.

Третата причина е тайландската кухня. Тя е Факт е любима на милиони хора по света, а напоследък започна да става популярна и в България. Направиха се ресторанти с тай готвачи и автентични ястия. Много българи започнаха да се занимават и с така типичния за Тайланд ‘карвинг’. Това е древно изкуство за придаване на разнообразен и привлекателен вид на храната чрез изрязването със специални ножове. Има цели школи, които предлагат на чужденците курсове, като завършилите получават дипломи и могат да упражняват своето майсторство в цял свят.

Това е и една много предпочитана дестинация от мъжките компании. Най-древната женкса професия е популярна в многобройните клубове по парти улиците в Банкок и Пукет. Масажни студиа, специализирани не само в масажи, са едно от най-популярните места за посещения от мъжете, отишли да разпуснат и да се позабавляват.

Не на последно място – Тайланд е една дестинация богато наситена с история. Средновековните храмове в Чанг Май, древната Аютая и съвременните музеи и дворци в Банкок ще изпълнят  очите, сърцето и ума ви с красотата и богатството на своята вековна култура.

    

Как бихте описали типичния тайландец? С какво Ви впечатлява?
Не случайно Тайланд е наречен – Страната на усмивките. Типичните тайландци са винаги усмихнати и любезни, много работливи и мили хора. Те се раздават за семейството и приятелите си и боготворят Краля си. Будисти са и са много вярващи и дълбоко почитащи своята култура и история. Семейството заема важно място в живота на всеки един тайландец. При тях е широко разпространен матриархата – майката е начело на семейството и се уважава нейната воля и желания.


Тайландците са известни със сергиите си с деликатесни буболечки. Какви според Вас са задължителните за опитване храни при престои там?Пазарите в Банкок правят впечатление със спретнато подредени по рафтовете си големи бръмбари, скакалци на малки и големи купчини. Всичко това привлича с необичаен външен вид и аромат. Насекомите са богати на протеини. Подготвени с деликатесни сосове и черен пипер са  истински заместител на нашенските чипсове. Въпросът е доколко бихме могли да се примирим с мисълта за това какво слагаме в устата си. Най- популярното и вкусно насекомо, което всеки турист би трябвало да опита, са пържените щурци. Тайландците ги обожават и редовно хрупат от хартиени пакетчета. 


Какво представлява автентичния Тайландски масаж?
Класическите тайландски масажи се базират на теорията, че по протежение на човешкото тяло са разположени 10 енергийни линии. Масажирайки определени точки по тези линии, човек освобождава блокираната си жизнена енергия. Така тя може да циркулира свободно из цялото му тяло и  възобновява баланса между него, ума и душата си.

Масажът се провежда върху постелка на пода. Масажираният е облечен с широки, светли, удобни дрехи. Масажистът използва ръце, палци, длани, лакти, колене и стъпала по време на процедурата. С бавни и ритмични движения терапевтът успява да отблокира критичните точки в тялото и да даде път на жизнената енерфия. Този тип масажи включват специфичен ритъм на масажиране, дълбоко разтягане, леко завъртане и спокойно, дълбоко дишане. Ако ходите редовно на тайландски масажи в Тайланд, ще се научите да контролирате дишането си. Това е особено полезно за нервната ви система и способността ви да се съсредоточавате.

Кои месеци от годината са подходящи за посещение на Тайланд?
Активният туристически сезон в кралството съвпада с европейската зима - от средата на октомври до края на февруари. Тогава цените са по-високи, а хотелите пълни. Затова направете си предварително резервация. Времето извън сезона обаче не е нетърпимо и някои туристи споделят, че с удоволствие ще избегнат претъпканите плажове и високите цени през активния сезон за сметка на лекия извън сезонен дискомфорт. Тайланд има две отличаващи се климатични зони - тропическа на юг и саваннотропическа на север. Северният и централният ареал на държавата (вкл. Банкок) имат три ясно изразени сезона. Горещият сезон продължава от март до май, със средни температури 35вС. Най-горещият месец е април. През този период понякога вали.


Ако разполагам с 7 дни, за да разгледам Тайланд какво ще ми препоръчате да посетя?
7 дни са крайно недостатъчни, за да се разгледа всичко, което представлява интерес в тази страна. Все пак бих предложила неколкодневен престой в Банкок. Там може да се посетят някои от големите храмове - Гранд Палас, Уат По и Уат Арун с храма на смарагдовия Буда; Плаващия пазар и градината на розите,; крокодилската и слонската ферми. Трябва да се направи екскурзия до старата столица Аютая. Още 2 дни може да направите в залива Патая, до който се стига с такси или минибус. Да посетите Кораловия остров и да се позабавлявате на парти улицата, пълна със заведения и ресторанти. Задължително няколко дни трябва да прекарате на остров Пукет, до който се стига с полет от Банкок . Може да посетите Островът на Джеймс Бонд, Островите Пи-пи, където е сниман филмът ‘Плажът’ с Леонардо ди Каприо, както и да обиколите с кану заливът ПанГа.


Ако имам 14 дни какво да добавя към списъка за посещение?
Задължително трябва да отидете и на север в  Чианг Май. Това е вторият по големина град в Тайланд и столица на бившето кралство Лана, съществувало от 13 до 16 век. Планината Дой Сутеп, където живее племето Hmong /произнася се Монг/ и Златният Храм. Интересно за посещение е племето Kayan - жените жирафи. Според обичаите на племето, още докато момиченцата са малки, на шиите им се поставят метални пръстени. Те постепенно се увеличават с възрастта. Така шиите на жените постепенно се удължават и достигат неестествени размери. Това странно схващане за красота според нашето мислене изглежда жестоко. Жените обаче, са усмихнати и не изглеждат нещастни. 

Островът Кох Самуи също е много предпочитана дестинация за отдих. Той  е третият по големина остров в Тайланд след Пукет и Кох Чанг. Благодарение на международното летище на Самуи, островът е много лесно достъпен и полетът от Банкок отнема само един час. Целият остров може да бъде обиколен по един единствен път за 1 час. Днес туристи от цял свят посещават това местенце и се наслаждават на спокойствието и красотата, които то предлага. Плажовете са прекрасни за приятна почивка под слънцето. Някои скалисти плажове са толкова живописни ,че ви карат да забравите за всичко друго. Най-популярните са Chaweng, Lamai, Bophut  и Maenam. Да знаете, че Chaweng  е центърът на купона. На плажа има много шикозни заведения, ресторанти за бързо хранене, барове, магазини, както и се организират най-различни партита целогодишно.


Какъв бюджет е необходим за 7 и за 14 дневно пътуване в Тайланд на човек?
Много зависи от периода на пътуването. Обикновено извън силния сезон ( декември-февруари), цените могат да паднат дори под 1000 евро / човек за 7 нощувки за Пукет. Ако решите да комбинирате с Банкок, може да добавите около 200 евро. С обикаляне на забележителностите, които посочих, сумата може да набъбне над 2000 евро. Групите пътуват с екскурзовод на български, като отново зависи от сезона. Най-скъпо пътуването би излязло в периода по Коледа и Нова Година, когато самолетните билети и хотелите са най-скъпи и трудно бихте могли да достигнете цена под 1500-600 евро /човек.


Какви продукти предлага Вашата компания за тази дестинация?
Нашата агенция предлага основно индивидуални пътувания до Тайланд с дати по желание на клиентите. Най-често комбинираме няколко дни в Банкок с разглеждане на забележителности и около седмица на някой от островите, основно Пукет. 1-2 пъти годишно предлагаме организирани екскурзионни програми с водач на български. Към основните места, които по-горе изброихме като атрактивни за посещение (Банкок, Аютая, Чианг Май, Пукет), добавяме и екскурзия до Камбоджа с посещение на популярния в цял свят храм – Ангкор Ват.


Бихте ли представили Вас и Вашата агенция?
Берхел ЕООД е лицензиран туроператор и турагент с номер на лиценз РК- 01-6517 /7.04.2010. Основната дейност на фирмата е насочена към организиране на индивидуални почивки в Азия и Близкия Изток. Нашите цени са едни от най-атрактивните на българския пазар, благодарение на дългогодишните ни отношения с партньорите ни там. Фирмата предлага и организирани пътувания - екскурзии и почивки, самолетни билети и хотелски настанявания в цял свят. Предлагаме още медицински застраховки, рент-а-кар услуги, трансфери, организиране на индивидуални маршрути, круизи и съдействие при издаване на визи. Нашият екип е съставен от млади и амбициозни професионалисти, които ще ви окажат пълно съдействие при избора на желаното от вас пътуване. Доверието на клиентите, активната комуникация с тях преди и след пътуването им и личното отношение към всеки е това, което прави работата ни наистина успешна.

За да следите интересните статии на travelmix.bg, последвайте ни във фейсбук