Препоръчани сайтове за резервации - как да не бъдем измамени

публикувано на 13.06.2018 08:54

Българският пазар изобилства от възможности за резервиране на пътувания онлайн. Можете да закупите пътуването си от Български или чужди сайтове, такива с или пък без офис в България, както и от съвсем анонимни и трудноразпознаваеми такива. Обикновенно информация за фирмите стоящи зад сайта и адресът на управление е оскъдна, а маркетинговите послания наблягат на "горещите оферти". В тази кратка сатия, ние от Travelmix.bg се опитахме да систематизираме информацията за сайтовете за резервации на самолетни билети, хотели, почивки и екскурзии, както и да препоръчаме откъде да резервирате.

Ако не резервираме от точното място има риск да не получим туристическа услуга според очакванията ни, да трябва да доплатим на място допълнителна такса, да ни изискват заплащане на голяма сума за депозит, или в най-лошия случай да бъдем измамени със стойността на цялата покупка, т.е. да сме попаднали на сайт фантом и резерварцията ни да не съществува. 


Да започнем от хотелите

Хотелите са най-разнородният продукт който може да се резервира онлайн, като те крият и най-големите рискове. Сайтовете за резервиране на хотели са безброй, като част от тях са така наречените сравнителните сайтове (meta search / comparisson sites). Trivago например е такъв сравнителен сайт, който агрегира на едно място хотелски цени от десетки други сайтове. Ако вникнем в технологията на продажба на хотелски стаи, по веригата може да намерим два, три, а често пъти и над десет посредника, които купуват, препродават или консолидират хотелските оферти. Технически, този процес крие рискове, свързани с:

1. Показване на точната хотелска информация, т.е. дали това което виждаме на екрана е действително същият хотел на същия адрес или примерно вместо Хилтън "Център", виждаме адреса на Хилтън "Изток". Това е техническа грешка, която обаче може да Ви заблуди.
2. Дали показаните цени са това което ще платим наистина. Заради чисто технически причини, по време на агрегирането на оферти от различни доставчици, важна информация може да се загуби по трасето. Например, може да видим, че една стая се продава за 80 евро на нощ, но да не видим, че допълнително се дължи градски данък от 4 евро на нощ и клиента трябва да заплати депозит от 100 евро при настаняване. 

Използването на сравнителни сайтове като Trivago крие и други рискове. Освен, че невинаги се показва цялата информация за хотела, често не е достатъчно ясен доставчикът на хотелската услуга, който предлага офертата която сте харесали. Сравнителните сайтове работят на принципа на съревнованието между различни онлайн агенции продаващи хотели, които се стремят да дават по-добри цени, за да излизат на първо място. Може да се окаже, че резервирате хотела си от сайт, регистриран на Виржинските острови, който скоро след това да се "изпари" заедно с вашата резервация. 

Ако решите да резервирате хотел през сравнителен сайт, проучете добре доставчикът (сайтът) на който ще завършите резервацията си. 
Много често Trivago ще Ви даде възможност сами да изберете къде да завършите резервацията, като покаже имената на доставчиците и цените на които предлагат стаята. Почти винаги Booking.com фигурира там, но не винаги цената е най-ниска. Нашият съвет е да проучите и сравните внимателно всички оферти и доставчици преди да резервирате и сложите данните от кредитната си карта. 

В крайна сметка, ние от travelmix.bg решихме да Ви препоръчаме един от най-надеждните сайтове за хотелски резервации - Booking.com. Препоръчваме го на първо място, защото хотелът сам управлява профила си, цените и наличностите на стаи. Това което резервирате от Booking.com е това което хотела е обещал, че ще получите, на обявената цена, а и всички малки допълнителни такси и условия са налице. Изненади са възможни, но има на кого да се оплачете. Booking.com има обслужване на Български, както и офис в София. Хотелите предлагани от Booking.com може да резервирате и на travelmix.bg от секцията хотели - смело и уверено!

Нека видим как стоят нещата със самолетните билети

От една гледна точка, самолетните билети са по-лесен продукт от хотелите, защото авиокомпаниите по света са под 1000, а броят на хотелите е може би над милион. От България полети изпълняват едва 30-40 авиокомпании. Ако полетът на който искате да летите е с нискотарифна авиокомпания, т.е. Wizzair, Ryanair, esyJet, нашата препоръка е да резервирате директно от сайта на авиокомпанията. Сайтовете на авиокомпаниите Ви позволяват да закупите допълнителни услуги, характерни за нискотарифните компании, като чекиран багаж, определено място за сядане в салона, приоритетно качване при бординг и т.н. Авационния продукт на нискотарифните авиокомпании е създаден за директна дистрибуция и когато бива интегриран от онлайн агенции са възможни проблеми. За всички останали случаи, нашата препоръка е да не се доверявате на чужди сайтове или случайни оферти които намирате в случайни търсачки в Интернет. Както и при хотелите, и за самолетните билети е нужно да проучите доставчика преди да се доверите. За Ваша сигурност, ние препоръчваме да резервирате през онлайн агенцията лидер на Българския пазар - eSky. Тя е регистрирана в България, има обслужване на Български език и е надеждна легитимна компания, която може да Ви окаже съдействие при нужда. Самолетните билети предлагани от eSky са достъпни за вас в секция полети на travelmix.bg.   


Организираните почивки и екскурзии

Буквално хиляди са туристическите агенции в България, но една по-малка част от тях са туроператори, т.е. пакетират собствени туристически продукти. Винаги проверявайте с кой точно сключвате договор и проверете за лиценз и валидна застраховка в националния туристически регистър.

А сега да хвърлим поглед и на застраховките...

За тях сме написали цяла статия, която може да прочетете отделно тук. Изборът на медицинска застраховка за чужбина зависи най-вече от естеството на Вашето пътуване, дестинацията и степента на риск. Ако ще пътувате самостоятелно до далечна дестинация, а екскурзията ще бъде активна и наситена с различни преживявания, нашата препоръка е да сключите международната туристическа застраховка World Nomads, налична в секция застраховки на travelmix.bg. 

За да следите интересните статии на travelmix.bg, последвайте ни във фейсбук