Полети с прекачване на летище Лондон Станстед (STN): Полезна информация

публикувано на 06.08.2018 07:07

Летище Лондон Станстед (STN) е едно от 4-те големи международни летища обслужващи мегаполисът Лондон. Летище Станстед е разположено в селски район, отдалечено на 68 км северо-източно от центъра на Лондон. Експресен влак може да Ви отведе за около 45 минути до Лондонската гара "Liverpool street". 

Летище Станстед обслужва 25 милиона пътници годишно до 170 дестинации в Европа и света. То е и най-голямата база на авиокомпания Ryanair с над 40 базирани самолета. Ниските цени на самолетните билети на Ryanair правят прекачванията през Станстед до различни точки в Европа изключително привлекателни и най-вече изгодни. Това е още повече валидно за Българските граждани, заради регулярните полети до България. Пловдивчани могат да летят от летище Пловдив до летище Станстед 3 пъти седмично в дни Понеделник, Сряда и Петък във вечерните часове. Полетите от летище София (Терминал 2) до летище Станстед пък са ежедневни, средно по два полета на ден, като има дни и с три полета. 

Важно е да знаете, че към този момент авиокомпания Ryanair не предлага официално полети с прекачване през летище Станстед. Прекачването е възможно само ако вие си закупите два отделни билета и си направите свръзката в Станстед сами или закупите полетите с прекачване на Станстед, предварително комбинирани от някоя търсачка за самолетни билети. В първия случай нямате никаква гаранция при изпускане на връзката, докато при втория може и да имате такава в зависимост от политиката на търсачката за самолетни билети от която сте закупили пътуването. И в двата случая обаче, на место няма да получите съдействие от авиокомпанията, нито пък ще намерите указания за трансферни полети. 

Ето защо е важно да знаете малко полезна информация за прекачванията в Станстед:

1. Летището се затваря нощем от полунощ до 2.00 сутринта. Не се разрешава спане в терминала. Официалното съобщение може да видите тук. Това е много важно, ако планирате прекачване с нощния полет от София или Пловдив и продължвате към крайната си дестинация на другия ден сутринта. Полетът от София каца в 23.45, а този от Пловдив в 22.10. Може да се наложи да прекарате нощта буквално отвън. 

В тези случаи ви съветваме да резервирате нощувка в някой от хотелите в района през партньорския сайт Booking.com. Може да използвате следния линк:2. Архитектурата на летище Станстед а направена за полети от точка до точка. Това означава, че няма трансферен коридор за транзитни пътници. При кацане трябва да минете през паспортна проверка и да влезете официално на територията на Великобритания, след това да минете през залата за получаване на багаж и да излезете през "Пристигащи", озовавайки се в публичната зона на летището. Добрата новина е, че терминалът е един, т.е. от "Пристигащи" до зоната на "Заминаващи" може да стигнете за няколко минути пеш и на закрито.

3. Опашките на паспортен контрол и в зоната за проверка на сигурността може да са дълги. Един самолет на Ryanair побира 189 пътника, а в рамките на няколко минути може да кацант няколко полета. Представете си всички тези хора пред гишете за паспортен контрол. Това може да се окаже кошмарно ако бързате за свързващ полет. Но не се притеснявайте, имаме два съвета за справяне с този потенциален проблем. Първият е да носите в себе си международен паспорт, а не лична карта. Това ще Ви позволи да ползвате "E-gates", които сканират паспорта Ви автоматично. Там опашките са по-къси, а броят на тези гишете е цели 30! Вторият съвет е, ако наистина много бързате да закупите ваучер с цена от 5 паунда за бързо преминаване през опашката на паспортния контрол. Този ваучер може да закупите директно от сайта на летище Станстед. От същият сайт може да закупите предварително и ваучер за бързо преминаване през проверката на сигурност в зоната на "Заминаващи". Ако трансферното Ви време е много късо, може би си струва да се подсигурите по такъв начин. 

4. За допълнително спокойствие, при възможност пътувайте само с ръчен багаж и предварително се чекирайте за свързващия полет. Това е универсален съвет, но в случая с прекачване на летище Станстед е напълно валиден. Когато пътувате само с ръчен багаж, намаляте шанса той да се изгуби, а също така и не е нужно да посещавате чек ин гишетата за да чекирате багажа за свързващия полет. Това е ключово ако първият Ви полет има закъсненение или се забавите при паспортната проверка. Когато имате бордна карта в ръце за свързващият полет, отивате директно в зоната за "Заминаващи", сканирате я на входа, минавате проверката за сигурност и влизате в залата за заминаващи. Там чакате на монитора да се покаже гейта на следващия Ви полет и когато това стане се отправяте по коридора. Гейта се показва средно 30 минути преди часа за излитане. 

Остава да Ви пожелаем приятен полет през летище Лондон Станстед (STN)!За да следите интересните статии на travelmix.bg, последвайте ни във фейсбук