Полезни съвети за полети с прекачване през летище Станстед (STN)

публикувано на 13.05.2018 05:01

Летище Станстед (STN) е едно от петте международни летища обслужващи столицата на Великобритания Лондон. То е и най-голямата база на авиокомпания Раян ер, която има базирани над 40 самолета на него. От Лондон Станстед се изпълняват полети до над 170 дестинации в Европа и света, като годишно през него преминават над 25 минлиона пътници.

Ако планирате прекачване през летище Станстед, то вероятно ще пътувате с авиокомпания Раян ер, която изпълнява по два полета на ден по линията летище София - летище Станстед. Раян ер оперира и три пъти седмично от летище Пловдив до летище Станстед. Летище Станстед обслужва полети предимно на нискотарифните авиокомпании, което го прави отличен хъб за свързващи полети, които излизат на сметка.

Добре е да знаете, че авиокомпания Раян ер не предлага полети с прекачване през летище Станстед, така че ако имате такъв полет или е бил предварително пакетиран от някоя онлайн търсачка за самолетни билети или вие сами си организирате прекачването.

В тази връзка е необходимо да знаете някои неща които може да Ви бъдат полезни:

  1. Летище Станстед няма трансферен коридор. То е построено за нискотарифни полети, които са от точка от до точка. Това означава, че след кацане, вървите пеша от самолета до коридор в терминала, който Ви насочва директно до зоната за паспортна проверка. Трябва да минете през нея за да се озовете в зоната за получаване на багаж. От зоната за получаване на багаж преминавате в публичната зона на летището, от където трябва да насочите към зоната за заминаващи и да минете всички необходими процедури, които са присъщи за заминаващите пътници.
  2. Не можете да извършите прекачване без формално да стъпите на Английска територия. За Българските граждани, както за с паспорт на държава членка на ЕС това не е проблем, но ако имате друго гражданство трябва да проверите дали не Ви е необходима транзитна виза.
  3. Чекирания Ви багаж няма да се трансферира автоматично на другия полет (освен ако пътуването Ви не е на един билет и условията за трасфер на багажа не са упоменати изрично от авиокомпанията)
  4. Ако пътуването Ви се осъществява на два отделни билета, то авиокомпаниите няма да Ви окажат съдействие при изпускане на свързващ полет. Прекачването е на Ваш риск и Ваша отговорност.
  5. Ако връзката Ви в Станстед е дълга и изисква да прекарате нощта на летището, то знайте че в района има евтини хотели, които предлагат безплатен трансфер до терминала. За разлика от централен Лондон, тук цените са по-достъпни. На самото летище няма условия за спане или продължителна почивка. Терминалът е студен отвътре, а кафенетата няма да Ви позволят да се разположите на техните столове за дълго време.
  6. Ако времето Ви за прекачване е твърде късо, може да използвате бързия коридор за паспортен контрол, както и този за проверка на сигурността. Достъпът до тези коридори съкращава времето за чакане на опашки, но се заплаща предварително и трябва да се резервира преди пътуването. Достъп можете да закупите от сайта на летище Станстед.

Не бихме се ангажирали с конкретна времева препоръка за необходимо време за прекачване, защото зависи това зависи от каква точно е комбинацията на Вашите полети. Въпреки това, смятаме че минамалното време с което трябва да разполагате е 3 часа. Време под 2 часа създава рискове, освен ако авиокомпанията не гарантира трансфера. Повечв съвети на Английски език може да намерите на следния сайт.

За да следите интересните статии на travelmix.bg, последвайте ни във фейсбук