Обичам Куба - топ 10 дестинации

публикувано на 08.06.2016 18:58

Гост-блогъра Светослав Калчев ще разкаже на читателите на travelmix.bg повече за тази прекрасна страна от първо лице.

Кога за първи път посети Куба?

През 2012 година. Исках да усетя всяка една точка от страната.

За мен това бе изключително емоционално преживяване, връщах се към нещо от себе си. Познати ми бяха хората, усмивките и радостта им. Това виждах за 1 месец там.

Кое е това нещо, което кара човек да заобича Куба?

По мои наблюдения Куба разделя хората на две. Говорим за хората които седят повече в островната държава. По-малката половина от чужденците посетили Куба завинаги остават там, завладени от карибската романтика, сърдечността и веселието на хората в провинцията, красивите хора, специфичната атмосфера и бавното, циклично лятно ежедневие на кубинеца. Разбира се и от прекрасните природни дадености на тази държава. 

Другите по-скоро са отблъснати от партийната политика, мизерията и мръсотията и най-вече от това че са третирани като ходещи долари. Особено в Хавана.

По-голямата част от туристите които посещават Куба за 10-14 дни не могат да усетят нищо от гореописаното и се връщат по-скоро с положителната емоция на една екскурзия до екзотична дестинация. 

Разкажи малко за себе си и за услугите които предлагаш?

Вече смея да твърдя, че познавам Куба. Предлагам профилирани пътешествия и приключения, защото всяко едно пътуване до там неизменно е такова. Липсата на превозни средства, все още действащото ембарго наложено от САЩ , небрежната политика на бизнес отношенията на кубинеца със своите партньори са главните фактори които определят "приключенския" характер на организиране на мероприятията там. Но пък иначе нямаше да е интересно, нали? 

Кои са топ дестинациите за посещение в Куба?

 1. Винялес

Започваме Топ 10 дестинации в Куба с западният район Пиняр дел Рио където е най-голямата и обособена природна географска област в страната.

В този красив земеделски регион се намира селцето Винялес, сгушено между причудливи скали и хълмове като купи сено. В долината на Винялес може да видите карстови образования над и под земята. На места варовитите планински вериги са пробити като със свредел от реки.2. Булеварда Малекон Хавана 

Почти във всеки крайбрежен град в Куба има Малекон, но Хаванския е най-голям, най-различен и най-цветен. Той е дълъг 7 км и шеговито се нарича от кубинците най-дългата пейка на света.

3. Гуама

Природният резерват Гуама географски е разположен на полуостров Сапата /Обувка/ Това е най-слабо населения регион в островната държава. Тук ще видите огромни хълмисти терени с нискостеблени гори, храсти и блата.

 


4. Стара Хавана

Въпреки че голяма част от фасадите на сградите са доста олющени и полуразрушени, в последните години се наблюдава масовата им реновация в старинната част . Тук освен колониални сгради ще видите кубинското копие на Капитолията,5. Тринидад

Карибско синият Тринидад е също в топ 10 на туристическите забележителности в Куба. Въпреки че е малък град, тук лесно може да се загубите. Всичките разноцветни къщички изглеждат еднакво, а по калдъръмените улички дрънкат всевъзможни превозни средства. Според много историци това е най-запазения колониален град в Куба.


Вижте и останалите дестинации в блога на Светослав тук.