Мнения и отизиви за авиокомпания Уиз Ер (Wizz Air)

публикувано на 15.08.2018 14:15


Снимка: Airbus A320 на Wizz Air, Уикипедия

Обща информация 

Уиз Ер (Wizz Air, код W6) е най-голямата авиокомпания оперираща на Българския пазар с дял от над 30%, превозваща над 2 милиона пътници от и до България годишно. Уиз Ер е Унгарска нискотарифна авиокомпания, оперираща от бази в цяла Европа. Базите в България са на летищата София и Варна, като във Варна има базирана само една машина. 

Уиз Ер използва самолети Ербъс (Airbus) A320 и A321, като първите са с конфигурация 180 места, а вторите с 230 седалки - всичките икономична класа. Общият брой на самолетите е 104, като те са разпределени в различни бази на авиокомпанията. От тях 32 са от модела A321. 

Снимка: Интериор на самолет Airbus A320 на Wizz Air, Уикипедия

До къде лети Уиз Ер 

Уиз Ер оперира от Терминал 1 на летище София, който е по-старият и съответно по некомфортен терминал. Терминал 1 няма директна връзка с метролинията. 

Дестинациите, които Уиз Ер обслужва от летище София са следните:

София - Варна (VAR) вътрешни линии обслужвани от Терминал 2, ежедневен полет, преустановява се след 1 Ноември 2018
София - Брюксел Шарлероа, Белгия (CRL) 5 полета седмично (4 в зимния сезон)
София - Ларнака, Кипър (LCA) 5 полета седмично (3 в зимния сезон)
София - Копенхаген, Дания (CPH) 5 полета седмично (4 в зимния сезон)
София - Лондон Лутън, Великобритания (LTN) ежедневно по няколко полета
София - Дортмунд (DTM)/ Меминген - Мюнхен Запад (FMM)/ Франкфурт (FRA), Германия от 3 до 7 полета седмично в зависимост от дестинацията
София - Атина, Гърция (ATH) 5 полета седмично 
София -  Aликанте (ALC)/ Барселона (BCN)/ Валенсия (VLC)/ Мадрид (MAD)/ Малага(AGP), Испания от 2 до 7 полета седмично в зависимост от дестинацията 
София -  Бари (BRI)/ Болоня (BLQ)/ Катаня - Сицилия (CTA)/ Милано Бергамо (BGY)/ Неапол(NAP)/ Рим Фиумичино (FCO) Италия от 2 до 7 полета седмично в зависимост от дестинацията 
София - Малта (MLA) 3 полета седмично (2 в зимния сезон)
София - Дубай, ОАЕ (DWC) 2 полета седмично
София - Лисабон, Португалия (LIS) 2 полета седмично
София - Братислава, Словакия (BTS) 3 полета седмично​
София - Будапеща, Унгария (BUD) 3 полета седмично​  (2 в зимния сезон)
София - Айндховен, Холандия (EIN) 4 полета седмично​ 
София - Женева, Швейцария (GVA) 2 полета седмично​ 
София - Париж Бове (BVA)/ Ница (NCE) Франция от 2 до 7 полета седмично в зависимост от дестинацията 
София - Тел Авив (TLV)/ Ейлат - Овда (VDA) Израел от 2 до 7 полета седмично в зависимост от дестинацията и сезона

Дестинациите обслужвани от летище Варна са следните:

Варна - Айндховен, Холандия (EIN) 4 полета седмично​ 
Варна - Виена, Австрия (VIE) 2 полета седмично​ 
Варна - Лондон Лутън, Великобритания (LTN) 6 полета седмично (5 през зимния сезон) 
Варна - Ларнака, Кипър (LCA) 2 полета седмично 
Варна - Милано Бергамо, Италия (BGY) 2 полета седмично 
Варна - Тел Авив, Израел (TLV) 3 полета седмично 
Варна - Дортмунд (, Израел (TLV) 3 полета седмично 
Варна - Дортмунд (DTM)/ Меминген - Мюнхен Запад (FMM), Германия по 2 полета седмично

Дестинациите обслужвани от летище Бургас са следните:

Бургас - Лондон Лутън, Великобритания (LTN) ежедневни полети
От летище Бургас се обслужват още линии до Катовице, Варшава и Будапеща през летния туристически сезон

Гореизброеното разписание може да съдържа неточности. За актуално разписание, проверете сайта на Уиз Ер тук

Карта на дестинациите от София до Европа и Израел:

Свързащи полети с Уиз Ер (Полети с прекачване)

Наличието на много бази в Европа и полети до интересни дестинации в Исландия, Грузия, Казахстан, Азербайджан, както и ниските цени правят идеята за изгодни свързващи полети примамлива. За съжаление политиката на авиокомпанията е да предлага само полети от точка до точка. Свързавщи полети може да планувате като си закупите отделни билети сами или през някоя онлайн търсачка, която ги комбинира предварително. И в двата случая има рискове от изпускане на връзки, отмяна на някои от полетите и респективно търсенето на отговорност за последствията ако нещо се обърка. Тук може да прочетете интересна статия по темата на Английски език

Цени на самолетни билети и политика

Уиз Ер е нискотарифна авиокомпания с агресивна ценова политика. Билети от 10 лв. в посока с включени всички такси не са рядкост. 

Полетите се ценообразуват на пътник в посока, като цената не се променя в зависимост от това дали купувате два еднопосочни билетиаили един общ двупосочен за отиване и връщане. Плюсът на този модел е, че може да отидете до дестинацията с Уиз Ер и да се върнете примерно с полет на друга авиокомпания. 

На сайта на Уиз Ер можете да изберете от три ценови опции:като най-популярен е базовият билет за полет без право на промяна на датите, само с ръчен багаж. Другите 2 опции предоставят повече екстри и възможности за промяна. Те са подходящи за бизнес пътници. 

След като изберете базовия билет, в процеса на резервацията имате възможност да закупите редица услуги, като най-основната е чекиран багаж:


Освен това може да закупите приоритетно качване на борда, избор на места, застраховки и т.н. 

Друга интересна особеност на ценообразуването е Wizz Discount ClubЧленството в този клуб струва 29,99 евро на година за човек + 1 спътник или 59,99 евро за група от 5 човека. През годината ще може да пътувате с  допълнителни намаления. Струва си ако използвате често полетите на авиокомпанията. Отстъпката не винаги е приложима на най-промоционалните оферти. 

Много често авиокомпания Уиз Ер обявява промоционални периоди с намаления от 20%, като членовете на Wizz Discount Club могат да се възползват първи. 

Как се заплаща самолетен билет от Уиз Ер

Ако купувате билетите си от сайта на компанията, може да платите с кредитна, дебитна карта или банков трансфер до Българската им сметка. 

Може да закупите билети на Уиз Ер и от онлайн агенции за самолетни билети, включително и от търсачката на eSky, която може да намерите на нашия сайт. Закупуването на билет от онлайн агенция е улеснено, но пък най-вероятно ще платите допълнителна такса обслужване. 

Какво друго важно трябва да знаем

Чекирането за полета трябва да стане предварително от сайта на Уиз Ер. В противен случай, ако се чекирате на летището ще заплатите допълнителна такса. Бордната карта за всеки пътник се принтира, като вече на много летища се приемат и електронни бордни карти на смартфона Ви

Ако не се съобразите с политиката за ръчния багаж (например размера му е по-голям), служителите на гейта може да ви накарат да заплатите такса. Уиз Ер стриктно спазва тази политика. 

На борда на самолетите не се сервира безплатна храна и напитки, като такива може да си закупите от кабинния състав. 

Седалките не се накланят, а самолетите обикновенно пътуват пълни, т.е. малък е шанса да се възползвате от по-широко пространство. 

Като цяло полетите от България са навреме и непредвидени анулации са рядкост, но не липсват изключения. 

Съветваме Ви ако имате полет в сутришните часове на деня, да сте навреме за проверката за сигурност, защото терминал 1 е с ограничена пропускливост, а 7-те излитания на Уиз Ер означават обработката на приблизително 1400 пътника. Ето пример за сутрешните излитания от летище София:

Източник: Сайт на летище София

На сайта на Skytrax може да прочетете десетки отзиви на пътници на Уиз Ер от различни държави, които споделят преживяванията си (на Английски език). Въпреки наличието на много негативни коментари, нашето (лично) мнение за обслужването на Уиз Ер от България е по-скоро позитивно, така че препоръчваме услугите на тази авиокомпания. 

Да не забравяме, че за да се постигат ниски цени на билетите, самолетите на Уиз Ер трябва да са във въздуха възможно най-дълго. Отдолу може да видите типичен работен ден на една от машините A320 базирана в София. Работният и ден започва в 6.10 с полет до Ларнака и обратно, след това пътува до Лондон цели 2 пъти, като машината приключва работа в 2.53 на следващата сутрин. Както забелязвате, почти няма отклонения от разписанието.

Източник: Flightradar24

Остава да Ви пожелаем приятен полет с авиокомпания Уиз Ер!

За да следите интересните статии на travelmix.bg, последвайте ни във фейсбук