Кубински ритми и съвети за добро изкарване

публикувано на 11.05.2016 08:04

Атанаска Велкошанова-Бахчеванова от агенция ДАН Травел ще ни разказва за Куба, новата гореща точка за американския турист, а вече може би и за Българския! 

Какво може да се види?
Каква е храната?
К
ак се отразява  на цените ‘затоплянето на отношенията” между Куба и САЩ?
Кога и как да посетим Куба?
И други любопитни детайли за тази прекрасна страна...


Какво е Куба за Вас?

Кристално чисто море, обширни плажове, салса, история (Че Гевара, Хемингуей, Кастро ...), култура и изключително сърдечни хора


Как ще опишете един типичен ден на туриста в Куба? 

Много зависи от туриста. Едни ще обикалят цял ден из тесните улички на стара Хавана; ще опитат от сладоледа, чийто вкус напомня на този от нашето детство; ще се насладят на салса ритмите или дори ще потанцуват заедно с местните по всяко време на денонощието. Други ще останат да се излежават на белите плажове и цял ден ще се наслаждават на мохито или дайкири. Куба предлага за всеки вкус по нещо.


Ако искам да си направя кубинска вечер вкъщи, каква храна трябва да приготвя?  

Трудно е за нас българите да си направим кубинска вечер в домашни условия. Кубинската кухня е смесица от испанска, индианска, африканска и азиатска кухня и се обособява като самостоятелна кухня едва през 19 в. Много от храните, които са типични за Куба - няме, дюка, кимбомбо  и др - не са познати в България и не биха могли да бъдат открити. Те са дошли в Куба заедно с африканските роби. От испанците тя е взела ориза, лимона, телешкото и конското месо. От африканската кухня кореноплодните, които не са познати в България. От индианците са наследени много ястия с фасул и царевица. Азиатското влияние се вижда в използваните подправки. 

Ако все пак решите да опитате някоя кубинска рецепта вкъщи, то едни от най-лесните за изпълнение в България са белият ориз с едно-две пържени яйца отгоре, сервиран с пържени зрели банани и черният боб с ориз, наричан "морос и кристианос" (маври и християни).


Колко струва кафето в Куба? Трябва ли да се пазариш по време на пазар? Оставя ли се бакшиш? 

Все още кафето в Куба е лукс за кубинците, въпреки че Куба се слави като един от най-големите износители на кафе в света. Може да го намериш в хотелите, които са на база „всичко включено в цената” и там вкусът му е неповторим.  

Иначе нормално е да се пазариш. Повечето неща на по-приемливи цени все още може да ги купиш само „на черно”. В същото време пазаренето не е втора природата за кубинците, както е в Арабския свят и не може да очаквате, че ще бъде направено драстично намаление на цените. Никой няма да се обиди, ако не се пазариш. Нормално е да се дава бакшиш и обслужващият персонал го очаква. Заплатите все още са на такива нива, че ако не са бакшишите работещите в туризма трудно биха се оправяли. Обикновено това е в рамките на около 10% от сметката, която сте направили. За камериерки, пикола и др. обслужващ персонал е в рамките на 1-2 долара.


Кои са препоръчителните месеци за посещение на Куба? 

В Куба е вечно лято с температури около 30 градуса.  От ноември до април месец е най-доброто време за посещение в страната.  Това е „сухия сезон” и количеството на валежите е по-малко в сравнение с периода май-октомври, когато е влажният сезон и могат да се очакват тропически бури и интензивни валежи. Влажността на въздуха през юни-септември достига 85%, което е значително повече отколкото в България и ние трудно бихме издържали на тази влага, в съчетание с високите температури. Все пак не искате дъждовете да помрачат иначе приятната почивка в Куба.

 

Кои са задължителните места за посещение и колко време е необходимо?

В Хавана не трябва да се пропускат ул. Прадо, която се отличава с интензивен нощен живот и множество кафенета. Старият град с живописни улички и катедралата Сан Кристобъл. Casa la musica на ъгъла на улиците Нептуно и Галиано, където всеки ден има група, свиреща на живо. El Floridita – барът, където казват, че  е направено първото дайкири в Стара Хавана. Сладоледена къща Copelia, която се намира на кръстовището на улица 23 и L. на срещуположния ъгъл на хотел Habana Libre.  
 Веднъж дошъл в Куба българинът трябва да намери време и за Тринидад заедно с близката долина на Захарните мелници, които са под егидата на ЮНЕСКО. Ако искате да видите мавзолея на Че Гевара, това може да сторите в Санта Клара. Богатството на кубинската флора и фауна може да откриете в резервата Топес де Колантес. Не трябва да се пропускат и Сиенфуегос и островите Кайо Коко и Кайо Ларго

С две думи Куба има какво да предложи и една седмица е много кратко време, за да се рагледат всички интересни неща и да се запознае човек с кубинския начин на живот и култура.


Какъв е препоръчителния бюджет на човек с пътуването? 

Много зависи от това какво точно търси отделният турист. Държи ли на настаняване в хотели или би се задоволил и с частни къщи и квартири. В Куба те са легализирани. За тях се плаща предварително годишна такса към държавата. Собствениците им са заинтересувани да предложат най-доброто, на което са способни, за да имат гости целогодишно и да си изплатят таксите. 

Средно цените за групови организирани пътувания се движат около 1,600-2,500 евро като това включва: самолетните билети и летищните такси, настаняване за няколко нощувки в Хавана и почивка във Варадеро. Горната граница е за настаняване в петзвезден хотел. 

Нашата оферта за ноември месец е на цена 1839 евро на човек в двойна стая и включва самолетни билети с включени летищни такси, трансфери по програмата, настаняванеза 2 нощувки със закуски  в Хавана и целодневна обиколка на града с традиционен обяд, настаняване във Варадеро за 5 нощувки в 5* хотел на база „всичко включено в цената”.


Как биха се отразили според Вас цените за в бъдеще на екскурзиите в страната след затопляне на отношението между Куба и САЩ?

 „Затоплянето” на отношенията между Куба и САЩ вече се отразява. Първият круизен кораб с американски туристи вече акустира в Хавана. Американски туристи могат да се видят все по-често и съответно цените на туристическите услуги тръгнаха на горе. Ако до преди 2 години цените се даваха в евро, то сега вече съществува закон, според който местите туроператори и другите туристически субекти са задължени да обявяват цените в щатски долари. Разплащането се извършва само в евро, т.к. ембаргото все още е факт, а курсът ЕВРО-ДОЛАР в Куба не е в полза на еврото, което води до повишение на цените между 7% и 10%.


Какви екскурзии в Куба предлагате? 

Ние, от Дан травел ЕООД, предлагаме почивка в Куба, включваща Хавана и Варадеро или Обиколни турове, включващи нощувки в Хавана, Тринидад и Варадеро. За индивидуални туристи можем да предложим и Кайо Коко, Кайо СантаМария както и Кайо Ларго и др.
 


Разкажете малко за Вас и за Дан Травел?

Аз съм в ДАН травел ЕООД две години след основаването на фирмата. Преди това съм работила близо 13 години за друг голям български туроператор. В ДАН травел открих млад и амбициозен екип, с дългогодишен опит в туризма, който е готов да откликне на всяко търсене от страна на нашите туристи по най-добрия начин за тях. 

ДАН Травел ЕООД със седалище в град Пловдив и офиси в София, Пловдив и Варна и лиценз РК-01-6685 е български туроператор, специализиран в предлагането на туристически услуги в областта на корпоративните пътувания и пътуванията за индивидуални туристи. 

Ние предлагаме почивки и екскурзии в страната и чужбина както групови организирани с автобус или самолет, така и индивидуални пътувания, самолетни билети на над 800 авиокомпании, които имаме възможност да резервираме чрез 3 от 4 глобални дистрибуционни системи за самолетни билети (GDS) с полети до над 10 000 летища в цял свят. Чрез нас може да резервирате влакове, фериботи, яхти под наем или какъвто и да било друг вид транспорт. Чрез най-добрите резервационни системи, които използваме, ще имате достъп до множество хотели в цял свят, както и до допълнителни услуги като трансфери, рент а кар, билети за музеи, културни или спортни събития, кетъринг и др. Ще получите квалифицирани консултации за всеки аспект от Вашите пътувания, като нашите услуги по планиране и консултиране ще Ви осигурят инструменти за оценка на вътрешното управление на пътуванията, за да бъдете по-ефективни и да използвате по-мъдро парите и времето си.