Коледа като в приказките - има такова място

публикувано на 18.12.2014 19:23

Ако сте луди за Коледа, има едно място на света, където коледата е точно толкова вълшебна, колкото и в приказките – Лапландия.

Лапландия се намира в северна Финландия. Там коледата се празнува целогодишно в пълния си червено-бял блясък от млади и стари! Тук зимата трае половин година, а северните елени са повече от човешкото население. Почти двеста хиляди души населяват това място. Един от тези хора е и дядо Коледа, който нарича Лапландия свой дом.

Дядо Коледа работи в  Коледното село, което е близо до град Рованиеми. През 1920 мястото е станало известно на света, а през 1950 Елеонор Рузвелт прави официално посещение. Хижата построена в нейна чест е още на мястото си. Коледното село е отворено за посетители от 1985 насам и е най-голяма туристическа атракция на Финландия. До него може да стигнете с автобус от Рованиеми. Селото е изцяло изградено от дърво и там има много статуи на дядо Коледа и елените му. Там е и официалната пощенска станция в която той получава писмата си – средно шест стотин хиляди на година.

Рованиеми се намира на 12 часа с влак от столицата Хелзинки, но до него може да стигнете и със самолет. По време на новогодишните празници, екскурзии се организират и от България.