Как да спестим от банкови такси при плащане на резервации за хотели в чужбина

публикувано на 21.08.2018 18:59

Организирането на почивки и екскурзии в чужбина на днешно време е лесно, като единствено необходимо е наличието на смартфон, интернет връзка и кредитна карта. Е, както и у нас, така и в чужбина понякога се налага да заплатим депозит за туристически услуги по банков път. А банковият превод от Българска банка към банка в Европейска или трета страна може да ни излезе от 10 до 30 евро, та дори и повече. 

Кога ни се налага да заплащаме за туристическа услуга с банков трансфер?

Това се налага преди всичко когато правим резервацията директно с мястото за настаняване, а то не разплога с начин да таксува кредитната ни карта дистанционно. 

След като посетите семеен хотел в Гърция, собствениците обикновенно ви дават визитка със съвет следващият път да резервирате директно, за да не се налага да плащат "грешни" комисионни на сайтове за резервация. Е, разбира се при директната резервация "изискват" малък депозит по банков път. Много къмпинги в Гърция също работят на такъв принцип - резервирате си място за каравана или бунгало с предплащане на депозит по банков път. 

Предплащания с банков трансфер са много популярни и в редица агри-туризмо места за настаняване в Италия. 

Чрез банков трансфер може да се наложи да резервирате също така и яхти, специфични екскурзии с местни водачи и всевъзможни други услуги, които по една или друга причина не са налични през традиционните онлайн канали. 
 
Таблицата по-долу показва таксите и комисионните на една от големите наши банки - Уникредит Булбанк за преводи в Европейското Икономическо Пространство. Сами може да сметнете колко ще Ви "одерат" за превод на депозит от 100 евро за хотелско настаняване в Гърция:

Източник: Unicreditbulbank.com / Тарифа актуална към 08/2018

Между редица Европейски държави банковите преводите се таксуват като вътрешни и са с много ниски такси и комисионни. Това е възможно благодарение на Единната зона за плащания в Евро (SEPA), в която Българските банки някак не членуват (все още). 

Какви са алтернативите?

И понеже други Европейски държави членуват активно в SEPA, като например Литва, е възможно да правите междубанкови преводи на много ниски цени ако имате сметка в такава държава. Има компании които предлагат решения, като ние препоръчваме Paysera. Paysera е виртуална банка (дружество за електронни пари), която Ви позволява да правите междубанкови преводи с много ниски комисионни, като по същество си "откривате" сметка в Литовска банка, с Литовски IBAN. Компанията е под надзора на Литовската Централна бака. 

След като се регистрирате в Paysera (отнема кратко време), може да си заредите сметката чрез банков превод към Български банкови сметки, каквито компанията има открити в няколко банки - ОББ, Алианц Банк, Пощенска Банка и Сосиете Женерал. 

Накратко - ако трябва да платите 100 евро депозит към Гръцки хотелиер, правите си регистрация в Paysera , превеждате еквивалента на 100 евро в Българска банкова сметка, цитирайки вашият Paysera регистрационен номер, като до 1 ден сумата се отразява в профила ви и реално разполагате със 100 евро във виртуалната си Литовска сметка. След това от менюто на Paysera нареждате превод до банковата сметка на хотелиера в Гърция и сте готови. По този начин вместо да платите 29 евро комисионна (ако например използвате Уникредит Булбанк), плащате само 0,15 евро за услугите на Paysera. Тарифата на Paysera може да видите тук

Може да си направите регистрация и откриване на Paysera сметка още сега от този линк: Paysera