Как да си органзираме пътуване до Малдивите сами много евтино

публикувано на 11.07.2018 06:36

Малдивите са островна държава разположена в сърцето на Индийския океан, състояща се от стотици малки острови. Тя е една от най-желаните туристически дестинации в света. 
 
Какво трябва да знаем?
 
За престой от една седмица можем да се справим с бюджет от едва няколко стотин долара. Ако разполагаме с няколко хиляди, също ще можем лесно да им намерим приложение. 
 
Малдивите са мюсюлманска страна и консумацията на алкохол на обществените острови е напълно забранена. Алкохол може да се консумира само на островите курорти “all inclusive” или на яхти барове в морето. Ръчният багаж на всички входящи туристи се сканира за алкохол, не пробвайте да внасяте. 

Малдивите са безопасна държава за туристите, като трябва да сте по-бдителни в столицата Мале. 

За Български граждани не се изисква виза. Паспорта трябва да е валиден поне 6 месеца след датата на напускане. 

От няколко години са разрешени къщите за гости в островите с местно население. Там ще се насочим и ние.

Цените на храната и услугите са малко по-високи от Българските, но по-ниски от тези в Западна Европа. 

Разплащането навсякъде става с Американски долари (въпреки, че има и неконвертируема местна валута), като доларите трябва да са нови емисии и в добър вид. 

Най-благоприятен е климата от Ноември до Април. Когато в България е Зима, на Малдивите е силният сезон. 

Къде да отседнем?

Полетът до Малдивите ще ни отведе в столицата Мале (международно летище Велана), разположено на малък остров на няколко километра от главния град Мале. Мале е пренаселен град, там работа нямаме. Повечето индивидуални туристи отсядат на остров Маафуши, разположен на около 50 мин със скоростна лодка от летището. 

За да добиете представа от разстоянията и държавата като цяло, вижте картата:


А това долу е картата остров Маафуши. На него живеят няколко хиляди жители местно население. Има всичко - училище, поликлиника, дори затвор. По крайбрежието му са разположени хотелите и къщите за гости. По-добрата зона е около хотел Kaani Beach, където е разположен и плажът "Bikini Beach". Това е и мястото където плажуват чужденците.Трансфер от летището до остров Маафуши

Между столицата Мале и Маафуши има държавен ферибот, тръгващ веднъж дневно и пътуващ над час и половина. Цената на билета е едва няколко долара, но ние не препоръчваме този вариант. Има 4-5 курса дневно на директни скоростни лодки от летището до Маафуши. Цената на билета е $ 25 на човек в посока и всички чужденци ги ползват. Услугата се предоставя от компанията Icom Tours. Може да резервирате на място или да уведомите хотела си за часа на пристигане, който ще "запази" места за Вас на лодката. Ако сте голяма група или пристигате в късните часове, може да наемете лодка само за Вас с цена от $ 150. Пътуването трае около 50 мин. На малкото пристанище в Маафуши ще Ви чака човек от хотела с количка за багаж. Като информирате персонала на лодката в кой хотел отсядате, те се "обаждат" до хотела да предупредят, че идват гости. 

Къде да отседнем на остров Маафуши

На острова има десетки малки къщи за гости (5-10 стаи) и по-големи хотели. Едни от добрите хотели са Kaani Beach Hotel, Arena Beach Hotel и Velana Beach Hotel. Хотелът на Малдивите не е най-важния, а преживяванията, така че използвате линка към Booking.com по-долу и резервирайте според джоба си. Препоръчваме Booking.com, защото дава пълна разбивка на местните такси и показва крайната цена, която плащате. Agoda.com също е добър сайт за резервиране на хотели в Азия. При някои други сайтове таксите които дължите на място може да останат скрити. 

Престой за двама с включена закуска в къща за гости излиза едва 79 лв. на вечер през Януари 2019:


Хотел Kaani Beach, който е 4 ззезден и с директен излаз на плажа струва 141 лв. на вечер за двойна стая със закуска:


Линк за преглед на всички хотели в Маафуши от Booking.com, Agoda.com и други доставчици
 Съществува и вариант да комбинирате екскурзията с няколко нощувки в курорт-остров (в близост до Маафуши). Лесно може на място да уговорите лодка която да Ви закара до курорта, като може и да попитате в офиса на компанията Icom Tours. Цените ще са в рамките на $100-$200 за цялата лодка, в зависимост от разстоянието. Ако сте група от няколко човека, това няма да Ви легне скъпо.  Един от близките островни курорти е Filalholi island resort, отдалечен на около 30 мин. със скоростна лодка от Маафуши:Къде да хапваме?


Ще закусвате в хотела ви в Маафуши, може да обядвате на някое от десетките крайбрежни ресторанти на алеята пред хотел Каани, като цените на ястията започват от $ 6-7. Вечер повечето ресторанти се првръщат в бюфети тип "шведска маса" с такса от $ 10-15 на човек. Напитките се заплащат отделно. Излишно е да се споменава, че изобилства от морски деликатеси. 

Активности и екскурзии

Най-популярните екскурзии са до някои от Аll inclusive островите. На цени от $ 90 - $ 140 на човек ще можете да прекарате цял ден на такъв остров, включващ трансфер от Маафуши и all inclusive консумация, включително и качествен алкохол:


За $ 25 - $ 50 ще можете да отидете на шноркелинг екскурзия и да посетите уникални природни явления, като пясъчна пътека в морето: 


Любителите на риболова ще могат да ловят риба от катамаран на цена от $25 на човек. Риболова е за 2-3 часа на свчеряване, като след това улова се сготвя и сервира за цялата група рибари. Препоръчваме момчетата от хотел Арена:

Всички екскурзии може да резервирате на място, като бъдете сигурни, Вашият хотелиер няма да пропусне да Ви ги "предложи".

И накрая най-важният въпрос: Как да стигнем до Малдивите?

От София до Мале се лети само с прекачване, като най-удобни си полетите с авиокомпания Катар Еруеиз през Доха, както и на Търкиш Ерлайнс през Истанбул или компаниите Флай Дубай и Емирейтс през Дубай. Препоръчваме тези компании, защото полетите винаги са в посока на изток. С авиокомпании като Австрийските авиолинии например ще трябва да летите на запад и след това отновно на изток, но по-дълго. Катар Еруеиз предлага може би най-комфортното пътуване и най-доброто обслужване, но не винаги цената на билета е най-добра. Цените на билетите през силния сезон започват от 400 евро на човек в две посоки, като обичайната цена е около 650 евро. Най-добре е да проверяваме често и различни дати за да хванем промоция. Това е пример за добър вариант на полет през Януари 2019:

А това е най-ниската цена налична към момента с Емирейтс, като полета от София до Дубай се изпълнява от нискотарифната Флай Дубай:


Нашата препоръка е да пътувате с Катарските Авиолинии, които предлагат най-добрият комфорт и връзки по маршрута:


Проверете тук за различни полетни дати и варианти

Търсете и резервирайте тук полетите на Катар Еруеиз (Qatar Airways) директно на сайта им

Други важни неща

Да не забравяме, че Малдивите са далечна дестинация и е добра да имаме добра застраховка. Препоръчваме да сключите застраховка World Nomads, която е една от най-добрите в света за индивидуално пътуващи. 

Тук е добре да споменем, че кредитните карти не са сред най-почитаното средство за разплащане, но все пак може да се използват на много места, най-вече за заплащане на хотела.  

И на края да обобщим:
За полети до Малдивите, търсете тук
За хотели на Малдивите, търсете тук
За туристическа застраховка, сключете тук

И ако все пак решите, че предпочитате да посетите Малдивите като организиран турист, може да разгледате офертите от туроператорите на нашия сайт

За всякакви въпроси и съвети, пишете на office@travelmix.bg 

За да следите интересните статии на travelmix.bg, последвайте ни във фейсбук