Как да проверим надеждността на туристическата агенция, авиокомпания или хотел

публикувано на 24.04.2015 17:26

Независимо какво пътуване резервираме, съществуват редица рискове да се озовем в нежелана ситуация - анулации и закъснения на полети, проблеми с настаняване в хотели, фалити на туроператори, измами от всякакъв характер. Преди да се доверим на нов туристически доставчик за нашето пътуване, било то туристическа агенция, туроператор, превозвач, курорт или хотелска верига, винаги е добре да направим предварително проучване. Държим да отбележим, че не винаги доставчикът е виновен за несполуките на туристите. И все пак, от значение е какво други туристи са дали като отзиви и какви препоръки са направили. Поради тази причина всеки трябва да направи кратко проучване в Интернет за да се информира максимално дали доставчикът който е избрал е надежден. 

Най-добрият световен сайт с отзиви е tripadvisor. Потърсете там на Английски език мнение за хотел, дестинация, авиокомпания, рент а кар компания, туроператор. Мненията са сравнително акуратни и може много да ни спомогнат да си съставим представа. 

Ако търсите информация на роден език за Български туристически компании, ето няколко сайта които може да Ви бъдат полезни:

Сайт с мнения за лоши почивки
Отзиви за туристически агенции
Мнения в БГ МАМА относно добри и лоши агенции
Ревюта за Български хотели
Ревюта и отзиви за полети с прекачване

Не можем да потвърдим достоверността на отзивите в тях, но все пак спомагат за съставяне на някакво мнение.

Независимо от проверката в Интернет за мнения, най-важното действие което трябва да предприемете е да прочете общите условия за всяка резервация която правите. Дори и да са няколко страници малък текст, трябва да ги прочетете внимателно! В тези страници се крият правата и отговорностите. И накрая, проверете валидността на лиценза и застраховката на агенцията или туроператора от когото купувате пътуване. 

Разбира се, не на последно място може да проверите и отзивите оставени от потребителите на travelmix.bg

Относно онлайн резервирането на полети и хотели, препоръчваме Ви да прочетете тази статия.