Как да избера медицинска застраховка за чужбина

публикувано на 18.05.2018 20:40

Застраховката е един от най-важните компоненти за всяко пътуване в чужбина. Туроператорите задължително застраховат туристите при всички организирани почивки и екскурзии. Когато организираме пътуването си сами обаче, застраховката е пожелателна. Всички възможни рискове свързани със здравето по време на престоя ни в чужбина са наша отговорност. В развитите държави дори малки манипулации може да струват няколко стотин евро, а сметките за лекуването на по-тежки състояния може да са в десетки хиляди. Ето защото пътуването без каквата и да е било защита не е препоръчително. Добрата новина е, че има застрахователни продукти за всеки вкус, дори и безплатни такива.

Нека започнем с безплатния продукт, който е Европейската здравна карта. Нея може да получите без каквото и да е заплащане, стига да сте здравно осигурен. Тя дава достъп до здравните системи на всички държави членки на Европейския съюз и покрива минимума защита, който ви е необходим. Големият минус на Европейската здравна карта е, че тя важи само в 28-те страни членки, а извън тях е просто една пластика без стойност.

За пътуванията Ви извън Европейският съюз е необходимо да сключите здравна застраховка за чужбина за да сте защитени. Да предположим, че Ви предстои пътуване до Сингапур и Тайланд за 1 седмица, което организирате сами и изцяло онлайн и вашата възраст е 30 години. Българският пазар изобилства от здравни застраховки за чужбина, но не всички полици може да сключите онлайн. Тук ще разгледаме някои възможни варианти от които може да се възползвате:
 

1. Туристическа застраховка Generali
Това е продукт, който може да сключите онлайн и да заплатите с дебитна карта на сайта на Generali. Седмичната застраховка за Вашето пътуване ще струва само 12,11 лв при лимит от 10 хиляди евро и 25,67 лв при максимално покритие от 50 хиляди евро. Освен покритието на медицински разходи, към застраховката има включени и някои екстри като загуба на багаж при полет, покриване на непредвидими разходи при закъснения на самолети, загуба на лични документи и портфейл. Това е добър продукт, но минусът му е, че размерът на покритие е скромен. 

2. Туристическа застраховка Алианц Асистанс
Алианц Асистанс може да сключите лесно онлайн, като цената покриваща гореописаното пътуване ще бъде 33 лв за пакет класик и 66 лв за пакет премиум. Тези застраховки са повече от два пъти по-скъпи в сравнение с продукта на Generali, а покритието на здравната застраховка Класик е същото - 50 хиляди евро. В допълнение, също както и при Generali има някои екстри, като покритие при загуба на багаж. Премиум пакета обаче покрива медицински разходи до 100 хиляди евро, репатриране, медицински транспорт при хронични заболявания, издирвателни мероприятия и други.

3. Туристическа застраховка World Nomads
Това е Австралийска застраховка от която могат да се възползват и Български граждани, като за целта, World Nomads има договор за обслужване с асистанс компанията Bupa. Застраховката можете да сключите най-лесно през нашият сайт, защото тя е сред препоръчваните продукти от експертите на Travelmix.bg. Цената на полица за гореописаното пътуване ще бъде 100 лв за стандартния пакет и 108 лв за пакетът Експлорър. Таванът за медицински разходи е 3,5 милиона евро за стандартния план и безлимитен за по-скъпия. Покриват се и допълнителни разходи при хоспитализация, предписване на лекарства, стоматологични услуги, а скъпият пакет дори включва лимит от хиляда и петстотин евро за физиотерапия. Полицата специално покрива практикуването на опасни екстремни спортове. Извън медицинските разходи, застраховката World Nomads предлага и множество от екстри, покриващи редица компоненти на едно пътуване. Такива например са изпуснати полети с прекачване, допълнително покритие при наемане на кола под наем, кражба на лични вещи и други.

Само стойноста на самолетните билети до Тайланд и Сингапур надвишава сумата от 1200 лв. Както виждате, застрахователните премии са пренебрежимо малък разход в сравнение. Дали ще изберете застраховка от Generali или World Nomads е ваш избор, но Travelmix.bg ви съветва никога да не пътувате без сключена медицинска застраховка.