Защо почивка на Шри Ланка

публикувано на 13.06.2016 19:30

За Шри Ланка с вдъхновение ни разказва Милена Недева - основател и съсобственик на Посейдон Холидейс ООД.
 

Шри Ланка е любима дестинация на екипа ни в Посейдон Холидейс. Преди години избрахме да специализираме пътуванията до този невероятен остров заради неговото впечатляващо разнообразие и защото тогава беше почти непознат за българските пътешественици. Сега с радост наблюдаваме как популярността му расте все повече. Щастливи сме най-вече от факта, че всички наши клиенти се връщат доволни и заредени от вълнуващите екзотични преживявания на острова. Ето няколко конкретни причини защо да изберете Шри Ланка за вашата следваща екзотична ваканция:

- Впечатляващи тропически джунгли с екзотични диви животи – в националните паркове на острова можете да срещнете най-разнообразни представители на дивия свят – от могъщите слонове до редките защитени леопарди, различни видове маймуни и влечуги, разхождащи се на свобода красиви пауни и всякакви пъстри и екзотични птици. В зависимост от сезона можете да наблюдавате делфини и дори китове.

- Островът притежава богата история на повече то 2 500 г. Културните и исторически забележителности тук са в отлично състояние. Най-ценните 8 исторически и архитектурни обекта са под защитата на ЮНЕСКО.

- Красиви пясъчни плажове – по двете крайбрежия на острова се простират обширни пясъчни плажни ивици. Шри Ланка е остров, на който можете да почивате почти  целогодишно.

- Чаени плантации и планински водопади в зеленото сърце на острова – това със сигурност ще бъдат едни от най-красивите пейзажи и гледки, за които ще си спомняте дълго след пътуването.

Шри Ланка е известна със скъпоценните си камъни. Как са цените спрямо България и могат ли да се внесат в страната?

Така е. Шри Ланка е известна с красивите си, разнообразни и качествени скъпоценни камъни още от времето на Марко Поло. Някои наричат Шри Ланка “Островът на съкровищата”. Това е свързано с факта, че ако се сравнява по територия, страната се радва на най-голяма наситеност на залежи от скъпоценни камъни в света. Най-известният скъпоценен камък на острова е Цейлонският син сапфир. Той е уникален със своята чистота и издържливост. Неслучайно цейлонски сапфир блести на короната на английската кралица. Това е и камъкът на годежните пръстени на Лейди Даяна и принцеса Кейт.
В Шри Ланка можете да купите камъни с отлични качества и красиви изработки на добри цени, но не и съвсем евтино. Например красив пръстен със средно голям син сапфир би струвал межди 200 и 300 долара. При покупките на скъпоценни камъни винаги трябва да се пазарите. Отстъпката обикновено може да се договори поне до една трета от първоначалната цена. Съветът ни е да купувате само от фабрики или магазини, препоръчани от вашата туристическа агенция, за да не станете жертва на измама. След покупката ще ви издадат сертификат и гаранция за качествата на камъка върху вашето бижу.Другото име на Шри Ланка е Цейлон. Как се пие цейлонският чай в страната?

В Шри Ланка се произвеждат множество видове чай с различен аромат, вкус, сила и разбера се цена. Тук можете да опитате и купите зелен, бял или сребърен и дори така наречения заради цвета и ценните си качества – златен чай. Повечето видове чай се пият без добавки. Към по-силните видове се добавя мляко, както при английския следобеден чай. Често по-силните видове чай се сервират с джагъри – парченца кафява нерафинирана палмова захар. Отхапвате джагъри докато отпивате от чая. Не я поставяте в чашата си директно, ако не искате да предизвикате бурна реакция у местните ви домакини.
Какъвто и да е вашият вкус, не напускайте острова преди да опитате чаша истински цейлонски чай. 

Кой е популярният език в Шри Ланка?

Най-разпространеният език на острова е синхала. Той е един от официалните езици и се използва от повечето етнически групи. Един от първите изрази, които научавате когато посещавате Шри Ланка е поздравът Ayubowan. Той буквално означава „Живей дълго и щастливо“. Така ви поздравяват навсякъде, където пристигате. Това е и вашият отговор на топлия поздрав.
Английският език също е широко разпространен и удобен за общуване.

Какво ще ни разкажете за храната. Как ви впечатлява? Колко струва бутилка вода?

Ако сте любители на храната – посетете Шри Ланка! Кухнята на острова е популярна в цял свят с екзотичните си съставки, чудесни аромати на свежи подправки и пикантния си вкус. Ястията са богати на цветове и вкусове. Лично аз харесвам най-много и препоръчвам рибните кърита и ястията със свежи морски дарове. Десертите не са чак толкова разнообразни, но винаги можете за разчитате на свежи плодове и най-вкусния ананас. Бутилка вода струва по-малко от долар. Задължително консумирайте само бутилирана вода.

С какво ви впечатляват хората в Шри Ланка?

Хората в Шри Ланка са известни със своето гостоприемство и добронамереност, въпреки че много от тях все още помнят и по-трудните времена през които страната преминава неотдавна. Повечето жители на големите градове са доста повлияни от западната култура, други пазят ревностно традиционните ценности. И както по цял свят, хората в Шри Ланка искат да живеят добре и правят всичко възможно да постигнат това. На това се дължи според мен невероятното развитие на страната в последните години.  Кои са задължителните за посещение места?

За мен най-впечатляващите забележителности, които не бива да пропускате са скалната крепост Сигирия, средновековните градове и океанското крайбрежие. Ако сте планирали по-дълго пътуване, можете да включите района на чаените плантации Нувара Елия и някой от националните паркове. Всички тези места са част от основните маршрути на туровете из острова.  Ако сте по-авантюристично настроени, можете за се повозите на влак, да опитате рафтинг в Китулгала, да се издигнете с балон над Сигирия или нещо още по-вълнуващо.


Колко би струвала 7 дневна и 14 дневна почивка там?

Зависи от вида почивка, който ще изберете и от категорията на хотелите в които ще се настаните. Напоследък виждам, че се предлагат пакети на доста ниски цени. Това не е лошо, ако на хората се обяснява добре какво могат да очакват за този бюджет. Ако се ползват промоционални цени на билети и хотели, седмица в Шри Ланка би могла да стартира от около 800 евро за пакет. Такава активна промоция имаме в момента. Но това е цена само за плажна почивка в ниска категория хотел, която не бих ви препоръчала. Шри Ланка е остров, който си струва да разгледате и преживеете. Нашите най-добри пакети са винаги комбинация от турове с различна продължителност и плажна почивка. Препоръчваме настаняване в добре подбрани хотели както по крайбрежието, така и във вътрешността на острова. Цена на такъв пакет за седмица може да варира между 1200 и 1600 евро в зависимост от категорията на хотелите и включените забележителности. Ако сте привърженици на груповите пътувания, можете да се възползвате от нашите атрактивни предложения за гарантирани групи с водач през месеците март, октомври и за Нова година. Ако предпочитате индивидуалните пътувания добрата новина е, че няма да ви излезе по-скъпо, ако пътувате само двама, четири или шест човека.

Разкажете повече за Вас и за Посейдон Холидейс.

Създадохме Посейдон Холидейс преди пет години като туристическа агенция, специализирана в екзотичните пътувания. Щастливи сме от стабилното ни развитие. То до голяма степен се дължи на богатия професионален и личен опит на членовете на екипа ни в пътуванията, който е над 15 години. Наши основни дестинации за почивка са Шри Ланка, остров Мавриций, Малдиви, Тайланд. Предлагаме атрактивни ваканции в района на Карибите, Централна и Южна Америка – Мексико, Доминикана, Куба. При нас можете да резервирате изгодно едни от най-интересните екскурзионни маршрути в Шри Ланка, Индия, Тайланд, Коста Рика, Перу, Виетнам, Камбоджа, Мианмар е др. Ценовата ни политика е базирана на използването на промоционални предложения на полети и хотели. Така успяваме да предложим на клиентите си наистина атрактивни цени за качествени туристически услуги.  Нашите клиенти са основно редовни клиенти, които се връщат при нас за следващите си пътувания. Затова се стремим постоянно да развиваме нови дестинации и програми, които да задържат техния интерес. Нашата основна цел е клиентите ни да се връщат доволни. Ние сме тук, за да ви помогнем да преживеете всичко, което сте очаквали от пътуването си и малко повече.