Екскурзия до Трявна, Габрово, Етъра, Боженци, Дряновски манастир, Пещера Бачо Киро, Никополис Ад Иструм


Цени от: 99.00 лв.
Продължителност: 2 дни
Транспорт: Автобус
Местоположение: България

Описание

Опознайте България с нашите тематични екскурзии „По пътя на Стоте Национални обекта“. Докоснете се до многовековната богата история на България и до нейната неповторима природа. Обектите включват най-забележителните природни феномени в страната, исторически местности, архитектурни резервати, храмове и манастири, най-високите планински върхове, даващи цялостна картина на богатото културно-историческо и природно наследство по българските земи от дълбока древност до наши дни. Посещението и запознаването с обектите се удостоверява с поставянето на специален печат на съответния обект на определеното за това място в туристическите книжки. За всички, които имат желанието да събират печати, а нямат книжка ние от Лиямар Травел Ви подаряваме по една, ако се запишете на екскурзиите ни. Поредната ни двудневна екс-я обхваща Централна Северна България и 10 броя обекта с 8 печата от Стоте национални.
 
Програма:
 
Първи ден: Отпътуване с автобус в 06:00 ч. от жп гара Русе за Дряново 22.а (Карта на стоте национални обекта) – Музей „Кольо Фичето“.  
 
 В сградата на историческия музей на град Дряново се помещава експозицията „Колю Фичето – живот и творчество”. Експозицията е открита на 20 юли 1969 г. в памет на бележития майстор строител. Никола Иванов Фичев, наричан Колю Фичето, е роден в Дряново през 1800 г. Още от малък започнал да се учи на занаят и станал чирак дюлгерин (строител, зидар).

Входни такси : 2 лв. на възрастен; 1 лв – учащи;
Беседа: 3 лв.
 
Отпътуване и пристигане  в обект номер 21 (Карта на стоте национални обекта) ТрявнаСпециализиран музей за резбарско и зографско изкуство.
 
 Специализираният музей на резбарското и етнографско изкуство е в прочутата Даскалова къща - прекрасен образец на възрожденската и в частност, на тревненската архитектурна школа. Тя е на два етажа с висок и просторен чардак, защитен от широка стряха. Къщата е обградена от висок каменен зид с бойници. Донякъде наподобява малка крепост - нещо абсолютно необходимо в онези смутни времена, когато наоколо шетали грабителските шайки на кърджалии и даалии.
В залите на къщата са изложени повече от 5 000 експоната. С множество снимки и оригинални творби са показани шедьоврите на тревненската художествена школа в резбарското и зографското изкуство. И до днес се помнят имената на уста Димитър и уста Генчо – прочути дюлгери, на резбарите Димитър Ошанеца и Иван Бочуковеца, както и на представителите на шестте зографски рода. Затова когато се озовете там, не пропускайте да видите интересната сбирка от инструменти, материали и произведения на най-богатата в страната зографска фамилия – Миневската.
 
Входни такси : Възрастни -3.00 лв.
Пенсионери - 2.00 лв.
Учащи /ученици и студенти/ - 1.00 лв.
БЕСЕДИ - 7.00 лв.
 
Свободно време за кафе и разходка из чудната Трявна.
Отпътуване в обект номер 19. (Карта на стоте национални обекта) град Габрово – Етнографски музей на открито“Етъра“. Свободно време за обяд и разходка.
 
 Музей „Етър“—жива картина на една отминала епоха! Пристъпите ли пределите на единствения в България етнографски музей на открито, вие попадате в свят, различен от съвременния—светът на възрожденските българи. Тук водата завърта колелото на вековна воденица, а калдъръмът под краката напомня, че истинската красота в живота е скрита в преживяването на емоцията да се докоснеш до майсторлъка на предците ни. Изграждането на архитектурния комплекс от сгради започва през 1963 г. с реставрация на съществуващите по поречието на река Сивек (приток на Янтра) воденица-караджейка, валявица и тепавица. Към тях от села в околностите са пренесени ножарска работилница и воденица-долапкиня. Музеят отваря врати на 7 септември 1964 година. През следващите години се създават нови обекти, които представляват архитектурни образци на къщи, занаятчийски работилници, сгради и съоръжения, разкриващи старинните техники, поминъка, бита и духовната култура на населението, живеещо в централните части на Стара планина от края на XVIII до началото на XX век. Това население, наречено балканджии, е една от седемте етнографски групи в България.
 
Входни такси:
Цена за възрастен – 5,00 лв; Ученик, студент – 2,00 лв; Пенсионер – 3,00 лв; Семеен билет с деца до 18 години – 9,00 лвДете до 7 години – безплатно; Лице с увреждания – безплатно
Беседа на български език: обзорна – 10, 00 лв тематична – 12, 00 лв
 
 Макар и не включен в списъка на Стоте Национални Обекта ще посетим Соколски манастир, който е само на 4 км от Етъра. Соколовският манастир участва активно в националноосвободителните борби на българския народ. През 1856г. в манастира отсяда четата на капитан Дядо Никола, където е осветено знамето й. Турците разбиват четата, а осем от четниците увисват на бесилката на скалите край манастира. По време на Априлското въстание на тук е сформирана четата на воеводата Цанко Дюстабанов и оттук Габровската чета започва бойния си път. Васил Левски също е намерил подслон тук. По време на Руско-турската война манастирът е бил превърнат във военна болница. Малка музейна експозиция пази реликви от борбата за освобождение.
 
 Отпътуване и пристиганев обект номер 19.а (Карта на стоте национални обекта) гр. Габрово „Музей На Образованието“.
 
 В началото на XVIII век един от българските духовни центрове е Габрово. Той се превръща в люлка на българското светско образование. Тук, на 2 януари 1835 година, се открива Първото българско светско училище, а създадените за неговите нужди първи учебници, помагала и пособия, се възприемат като еталон от по-късно възникналите български училища. От 1872 година Габровското училище прераства в Първата пълна гимназия в България. От 1889 година тя приема името на своя благодетел Васил Априлов и се нарича Априловска гимназия. През 1974 година е създаден Националният музей на образованието, който се помещава в обявената за паметник на културата историческа сграда на Априловската гимназия.   
 
Входни билети:
възрастни – 3 лв.
ученици, студенти и пенсионери – 2 лв.
семеен билет - 6 лв.
БЕЗПЛАТНО: за деца до 7 г., за хора с увреждания; за представители на други музеи.
БЕСЕДИ на български език – 6 лв.
 
Настаняване в хотел 3*. Свободно време за разходка и вечеря в Габрово. Нощувка.
 
 Втори ден: Закуска в хотела. Посещение в 09:00 ч. обект номер 19б. (Карта на стоте национални обекта) Регионален Исторически Музей – Габрово.
Регионален исторически музей – Габрово се помещава в красива барокова сграда – паметник на културата от национално значение, дело на големия български архитект Никола Лазаров, построена през 1904 година.
 
Входни такси:
Учащи, пенсионери – 2 лв.
Възрастни – 3 лв., семейство – 5 лв.
Беседа на български език – 6 лв.
Екскурзоводска беседа извън експозициите на музея – 10 лв.
 
 Ще посетим и още един музей, който е под номер 19а . (Карта на стоте национални обекта) и е емблематичен за града, а именно Музеят „Дом на хумора и сатирата”
 
 Той е уникален културен институт за хумористично и сатирично изкуство с международно и световно значение. Създаден на Международния ден на шегата – 1 април – през 1972 година, той е горд наследник на местния фолклорен хумор и веселите карнавални традиции на Габрово – българската столица на хумора. Под девиза „Светът е оцелял, защото се е смял”. Домът на хумора и сатирата разполага с 10 изложбени зали, библиотека, звукозаписно студио, конферентна зала, щанд за сувенири, безплатен паркинг. Той предлага на своите гости постоянни експозиции, гостуващи изложби на хумористично изкуство от цял свят, както и множество забавни атракции – детска развлекателна зала, криви огледала, медни чанове, виц-банка, паметник на габровската котка с отрязана опашка, уникални хумористични сувенири.
 
Входни такса при организирано посещение на група над 20 човека с екскурзовод:
Възрастни (*с включена беседа) -3.50 лв.
Учащи (*с включена беседа) - 2.50 лв.
Лица над 65 години (*с включена беседа) - 2.50 лв.
 
Отпътуване с автобус и пристигане на обект номер 20 (Карта на стоте национални обекта) Архитектурно-Исторически Резерват Боженци.  
 
 Според легендата село Боженци е с история на повече от 600 години. Легендата разказва за болярката Божана, която през 1393 г. при превземането на Търново избягва със семейството си и търсейки спасение в гористите планини стига до малка рекичка. Заселва се по северните склонове на Стара планина и основава село Боженци. Специфичното историческо развитие на селото, създава условия за съхраняване на възрожденския му облик до средата на XX в. Масовата миграция на жителите му в гр.Габрово след Освобождението, когато традиционната търговия и занаятите в Боженци замират, довежда до прекъсване на културното, икономическото и социалното развитие на селището. Точно това прекъсване спомага за съхраняването на цялостния архитектурен и градоустройствен ансамбъл на едно българско селище от епохата на Възраждането. В Боженци е съхранена непокътната възрожденската атмосфера с прекрасни архитектурни образци от XVIII – XIX в.
Поради това че с. Боженци е единственото наше село, запазило цялостно характера си от епохата на Възраждането, което съдържа и съхранява в себе си ценни етнографски и архитектурни паметници и градоустройствени ансамбли, и поради това, че географското му разположение и климатичните му условия позволяват то да бъде курортен и туристически обект се обявява за исторически архитектурен резерват.  На 6 септември 1964 г. тържествено е открит Архитектурно-историческият резерват – Боженци.
 
Входни такси:
Възрастни  – 6 лв.
Учащи и хора с увреждания – 5 лв.
Деца до 6 год. и деца от специализирани заведения за предоставяне на социални услуги – безплатно
В цената на билета е включена беседа на български език.
 
Свободно време за разходка и обяд.
Отпътуване към 13:30 ч. и пристигане на обект номер 22 (Карта на стоте национални обекта) Дряновски Манастир  „Свети Архангел Михаил“.
 
 Историята на Троянския манастир през XVII-XIX в. е низ от погроми Смята се, че манастирът е създаден през 1206 година, когато нашият цар Калоян пренесъл мощите на един светец – св. Махаил Воин – от Потука (предполага се, че това е днешен Батак) в патриаршеската катедрала „Св. Възнесение“ в столицата Търново. При пренасянето на тези мощи, се случва така, че цялата процесия пренощува край река Дряновска и след това на това място е издигнат манастира.
От тогава до днес, Дряновският манастир е важен просветен и културен център. Като повечето български манастири, той е бил разрушен по време на турското робство и възстановен отново през 19-ти век. Манастирът заема важно място по време на Априлското въстание. В него се води дълга и тежка битка между българските бунтовници начело с поп Харитон, и турците. За съжаление, повечето от нашите въстаници загиват геройски в тази битка, а няколко години след нея в тяхна чест е построен паметникът-костница, който може да се види и днес пред храма на манастира.  
 
Свободно време за разглеждане на манастира и посещение на Пещерата „Бачо Киро“ ( обект с номер 22).
 Пещерата се намира на 300 метра от Дряновския манастир. Кръстена е на Бачо Киро, героят от Априлското въстание. Тя е първата благоустроена пещера и в нея могат да се видят различни красиви пещерни образувания. Пещерата представлява сложен четириетажен лабиринт от пещерни галерии и разклонения с дължина около 3 600м. Според проучвания, оформлението на пещерата е продължило близо 1 800 000 години.
 
Вход с билети. Цени - Къс маршрут: 3.00 лв. възрастни; 2 лв. ученици и деца.
Дълъг маршрут 5.00 лв. възрастни; 3 лв. ученици и деца. дълъг маршрут, който се изминава за около 60-70 минути, задължително с екскурзовод и при група от минимум 15 души. Именно този маршрут дава пълна представа за красотата на пещерата.
За снимане с камера се заплаща 2 лв., за фотоапарат - 1 лв.
 
Връщане обратно към автобуса и отпътуване към обект номер 11а (Карта на стоте национални обекта)„Никополис ад Иструм “.
 
 На 20 км северно от гр. Велико Търново и на 3,5 км южно от с. Никюп, Великотърновско се намира Никополис ад Иструм - най-добре проученият и запазен римски град не само в България, но и в границите на европейските провинции на Римската империя. Никополис ад Иструм притежава характеристиките на градоустройството и е построен според изискванията на античната архитектура, но се откриват и белези, характерни за тракийската култура, която го прави уникален по  значение. Археологическият резерват представя забележителните напластявания на историческа памет за античността в Европа – от епохата на Римската имперска цивилизация в началото на II век до края на Късната античност (VI-нач. на VII в.), през романизацията на гръцкия свят и готското присъствие на Балканите до ранно-византийската градска култура.
Цени на билети и беседи
Възрастни 6 лв.
Учащи, пенсионери 2 лв.
Беседа на български език 10 лв.
 
Отпътуване към гр. Русе и пристигане в 19:30 ч.
 
ТУРОПЕРАТОРЪТ СИ ЗАПАЗВА ПРАВОТО ДА ПРАВИ ПРОМЕНИ ПО ПРОГРАМАТА.
ВСИЧКИ ВХОДНИ ТАКСИ СА ИНФОРМАТИВНИ И НЕ СЕ ГАРАНТИРА,
ЧЕ ЩЕ СЕ ЗАПАЗЯТ СЪЩИТЕ В ДЕНЯ НА ПОСЕЩЕНИЕ. НА ОБЕКТИТЕ,
КЪДЕТО ИМА ОТСТЪПКИ ЗА ГРУПИ ЩЕ СЕ СЪБИРАТ
ПО-НИСКИ СУМИ ОТ ОБЯВЕНИТЕ РЕДОВНИ.

Информация за дати и цени

27.03 – 28.03.2021 г.
25.09 – 26.09.2021 г.

99.00 лв. на човек в двойна стая при минимум 40 души;
109.00 лв. при  минимум 30 души;
119.00 лв. на човек при минимум 17 души; 


С тръгване от БЯЛА и ВЕЛИКО ТЪРНОВО: Отстъпка от 5 лв.

Условия на плащане: 50% при резервция, останалата част 10 дни преди отпътуване
Условия на резервация: За резервация са ни необходими трите имена изписани на латиница и кирилица, ЕГН, рождена дата на детето (ако има дете), лична карта номер и валидност, телефон за връзка. След получаване на данните, изпращаме договора за организирано туристическо пътуване и издаваме фактура за плащане на аванса.
 
ВАЖНО:
1.            Минимален брой туристи: 17 души. При неосъществен минимален брой туристи туроператорът е длъжен да уведоми 7 дни преди започването на изпълнението на туристическия пакет.
2.            Пътуването се осъществява според актуалните медицински изисквания и обстановка в държавата
3.            Пътуването е подходящо за лица с ограничена подвижност.
4.            Туроператорът си запазва правото да прави промени по програмата.
5.            Туроператор „Лиямар Травел“е със сключена застраховка "Отговорност на туроператора" N: 00088159/13062010010553/26.05.2020 г. За период 01.06.2020 г - 31.05.2021 г. Издадена от Софийски Корпоративен Център, ЗК“Лев Инс“АД, бул. Цар Борис III 136 В с лимит на отговорност: 25 000 лв. , телефон: 02/ 404 9492; 0800 15 333
Туроператор Лиямар Травел ЕООД, удостоверение за регистрация РК-01-8031 (издаден на 04.06.2019 г.), ЕИК 205574816, адрес на управление гр. Русе, ул. Баба Тонка 26 и офис в града на ул. „Петко Д. Петков“23 телефон: 0876797000, email: office@liyamartravel.com
 

Какво е включено в цената

  • Транспорт с автобус
  • 1 нощувка със закуска в хотел в гр. Габрово
  • Безплатен wi-fi на разположение на гостите в хотела
  • Медицинска застраховка „Помощ при пътуване“с покритие 2000 евро за лица до 65 г.
  • Екскурзоводско обслужване по време на пътуването    
  • Беседите по тур. Обекти

Какво не е включено в цената

  • Обед и вечеря
  • входните такси в туристическите обекти;
  • доплащане за мед. застраховка за лица между 66 и 70 г. – 2 лв., между 71 и 75 г. – 4 лв. и между 76 – 80 г. – 8 лв.; над 80 г. – 10 лв.
Лиямар Травел ЕООД

Адрес: Русе, ул. "Петко Д. Петков"23
Телефон: 00359876797000
Сайт: https://www.liyamartravel.com/

Запитване


Още оферти