Екскурзия до Грузия - как да си направим изгодно пътуване до Кавказ

публикувано на 09.08.2018 07:08
Грузия е една от държавите, които горещо препоръчваме да посетите. Тя наподобява България по много природни характеристики, но с уникилен Кавказки привкус. На територия от 69 хил. кв. км. ще намерите морски курорти, планини с добри условия за ски, спа курорти, долини с лозя и винарни, манастири и градове с хилядолетна история. 

Как да стигнем?

Разположена на отсрещния бряг на Черно море, пътуването до Грузия по суша не е удачен вариант. Ето и информация относно пътуването със самолет. През 2016 Уиз ер за кратко изпълняваше полети Кутаиси - София, но поради слабо затоварване прехвърли линията в Солун. Кутаиси е град в източната част на страната, където Уиз ер откри своя база заради преференциални условия, предоставени от местното правителство. Другото близко летище до което има полети от Кутаиси е Букурещ. Цените на билетите са съвсем изгодни, но неудобството е, че трябва да се предвижите до един от двата града. И от Солун и от Букурещ, полетите до Кутаиси са два пъти седмично. Ето и примерни цени на полети през Октовмри 2018. Както виждате, може да се снабдим с билет само за 50 евро!

Вариант Букурещ Отопени (OTP) - Кутаиси (KUT): Полети Вторник и Събота


Вариант Солун (SKG) - Кутаиси (KUT): Полети Вторник и Събота

Единственото предимство на полетите до Кутаиси всъщност е цената. Самият град не е интересен от туристическа гледна точка, защото е твърде отдалечен от столицата Тбилиси. Примамлива е единствено бизостта до Батуми, който е известен Черноморски курорт.

Най-изгодно да летим директно до Тбилиси е от Азиатското летище на Истанбул (SAW) с Турската авиокомпания Пегасус. Както виждате обаче цените са си високи:Най-евтините полети от София до Тбилиси (и обратно) през Октомври са на цена от 260 евро с прекачване в Мюнхен, но престоят на летището в Мюнхен е ужасяващо дълъг, а времената на пристигане и връщане са още по-ужасяващи:Как искате да стигнете си е Ваш избор, важното е че има варианти от само 50 евро!

От нашия сайт може да търсите и да резервирате най-подходящия за вас полет до Грузия

От Кутаиси до Тбилиси лесно може да стигнете с маршрутка, които са много редовни, а билетите струват смешни пари. Ако ще обикаляте в Грузия, може би най-удачно е да наемете кола. Ето и картата на разстоянията:Тбилиси е уникален град за който трябва да отделите поне 2-3 дена. Освен забележителности, съветваме Ви да се отдадете на вкусната храна и вино. 

В Тбилиси може да отседнете буквално за 13 лв. на вечер:


Като разбира се добър хотел може да намерите за около 80 лв. на вечер за двойна стая:


Кликнете на картата по-долу за да разгледате и резервирате апартаменти в Тбилиси:


Освен Тбилиси, друг интересен район в Грузия е Кахети, където са лозовите масиви. Той е само на 80 км източно от столицата:Ако пътувате с автомобил под наем (което е много добър вариант за разглеждане на страната), може да отседнете в някоя от винарните. Ето едно добро предложение което може да разгледате:

 
Друга интересна дестинация е ски курортът Гудаури, разположен също не далеч от столицата.

Нека не забравяме и Кутаиси, защото в крайна сметка може би ще ви се наложи да отседнете там за нощувка в случай, че летите с Wizz Air. Хотелите там са с цени като от комунизма:И тъй като винаги е добре да се учим от чуждия опит, ето и малко интересни статии от нашия блог:

Романтика в Грузия - Част 1
Романтика в Грузия - Част 2


Ако пътувате неорганизирано, добре е да сключите добра туристическа застраховка. ​

За да следите интересните статии на travelmix.bg, последвайте ни във фейсбук