Екскурзия до Албания – 5 вълшебни дестинации, които не трябва да пропускате

публикувано на 13.05.2019 16:47

От многобройните обекти на световно наследство на ЮНЕСКО до стръмните планини и кристално чисти албански плажове по албанската ривиера, приключението в Албания ви очаква на всяка крачка.

1. Тирана

​Най-добре е да започнете пътешествието си от столицата на Албания – Тирана. Градът е разположен на красиво място: от едната му страна граничи с планината Дайти, а от друга - с крайбрежна равнина. Районът е бил обитаван още през неолита. Едно от местата, които непременно трябва да видите е джамията „Ефем Бей“ на площад Скендербег. Изграждането й е отнело почти 30 години. Резултатът е необичайна архитектура и красива интериорна декорация. В непосредствена близост до площад Скендербег се намира Националният исторически музей и операта.
 

2. Дуръс

Дуръс е един от най-старите градове в Албания. Неговата история датира от преди 3000 години. Градът, основан през 627 г. пр. хр. и днес е основното пристанище на страната. Създадена е редовна фериботна услуга с италианските пристанища Бари, Бриндизи, Триест и Анкона и пристанище Копер (Словения). Дуръс е най-големият и най-популярен морски курорт в Албания.

Източник на снимка: http://www.myalbania.eu/2015/01/durres.html

3. Парк "Аполония"

Археологическият парк "Аполония" се намира на 14 км западно от Фиер. Аполония е основана през 558 г. пр. Хр. от емигранти от Корфу. Известният римски търговски път Via Ignatia (от Рим до Константинопол) е минавал през Аполония. Учените установили, че в онези дни градът е бил впечатляващ по размер, заобиколен от 4-километрова стена, населението на Аполония е било приблизително 60 хиляди души.

4. Берат 

2400-годишният град-музей Берат е част от световното наследство на ЮНЕСКО. В древни времена това място се е считало за свещено. Също известен като "град на прозорците", Берат е пример за класически османски град, част от който е зает от крепост. Произходът му датира от 4 век пр. Хр. В крепостта можете да видите византийски църкви с уникални стенописи и ценни икони.

5. Езерото Комани

Езерото Комани е красиво място, разположено в планините на северна Албания. Създаденo е през 1978 г. в резултат на изграждането на електроцентрала на река Дрин. Има възможност за разходка с лодка сред невероятни диви пейзажи, които приличат на норвежките фиорди. Цената на разходката е около 40 евро на човек.

Източник на снимка: https://komanilakeferry.com
 
*** 
За да следите интересните статии на travelmix.bg, последвайте ни във фейсбук