Да резервираме сами или да ползваме туристическа агенция

публикувано на 25.04.2015 19:31

В днешно време все повече хора сами планират и организират пътуванията си в чужбина. Интернет позволява да резервираме бързо и удобно всеки компонент от едно пътуване - полет, хотелско настаняване, трансфер, екскурзии на място, дори можем да направим резервация в ресторант в град в чужда държава. Ако владеем английски и имаме малко опит с резервирането по Интернет, може лесно да се справим. Положителното е, че по този начин можем да нагодим пътуването според времето, желанията ни и бюджета с който разполагаме. Недостатъкът на самостоятелното организиране на пътуване е, че проучването отнема много дълго време, особено ако не сме добре запознати с дестинацията и нямаме опита на професионален туристически агент. Друг недостатък е, че понякога можем да попаднем на случаен туристически доставчик, което да обърка плановете ни. В подобен случай трябва да се справяме сами както намерим за добре. 

Туристическият агент може да ни предложи готов организиран пакет в дадената дестинация или да организира индивидуално пътуване според нашите специфични критерии. Готовият пакет е нещо много добро като избор, защото някой друг е помислил за всичко - ние просто се присъединяваме към групата и се наслаждаваме на пътуването. Готовите пакети често струват и по-малко в сравнение с индивидуално организираните ваканции. Проблемът е, че трябва да се съобразяваме с групата - на коя дата тръгва, какъв е маршрута, в какви хотели се спи, какви местни екскурзии се предлагат и т.н. Туристическата агенция може да ни помогне много и в организиране на индивидуално пътуване - срещу бюджет, дати и специфични желания. Професионален агент ще състави маршрутът по най-добрия начин, ще ни направи препоръки и ще направи резервации в надеждни доставчици. Ще спестим много време и вероятно ще получим по-качествен продукт. В много случай, дори противно на очакванията, доверявайки се на туристическа агенция може и да ни излезе по-евтино. 

Дали да организираме пътуване сами, частично или изцяло с помощта на туристическа агенция е въпрос на наш личен избор. Независимо от подхода който изберем обаче, трябва да проучим организацията и по двата начина. Ето и няколко съвета: 

- За да организирате пътуването си с агенция, най-лесният начин е да използвате www.travelmix.bg. Само един клик Ви дели от получаването на разнообразни оферти. 

- За да организирате пътуването самостоятелно, е най-добре да ползваме форуми и утвърдени сайтове за съвети. Най-изчерпателният ресурс в тази насока дава портала www.tripadvisor.com.