Винени турове в Европа – част I-ва (Италия и Франция)

публикувано на 15.05.2019 17:27

Еноложкият или, както по-често го наричат – виненият, туризъм е специфичен вид екскурзионно развлечение, за реализацията на което се изискват квалифицирани кадри със специални познания.
В Европа с най-много еноложки дестинации разполагат Италия, Франция, Испания и Португалия.
 

Италия

Грозде в Италия се отглежда навсякъде, но най-известните винарски региони са Ломбардия, Тренто, Фриули, Пиемонт и, разбира се, Тоскана.
Тосканските лозарски имения на рода Фрескобалди още през XIV век доставяли своите вина на кралските дворове. За щастие, в днешно време не е необходимо да сме със синя кръв, за да посетим тези винарни и да опитаме местните Каберне Совиньон, Мерло, Шардоне. В тях, между другото, правят и гроздова ракия. Но, ето един съвет, за да се избегнат възможни разочарования: в средиземноморския регион никога недейте да имате големи очаквания към произвежданите ракии. Тук на тях винаги се гледа като на остатъчен продукт от производството на вино.

Преди няколко години певецът Стинг си купи имот в Тоскана и сега произвежда биологични вина с поетични имена от рода на „Когато танцуваме“ и „Послание в бутилка”, които могат да бъдат купени в магазинчето във вилата на музиканта Tenuta il Palagio.

През последните години сицилианските вина придобиват все по-голяма популярност - белите Cataratto, Grillo, Carricante, червените Nerello, Frappato, Perricone. Също по-силното и сладко Marsala (17 градуса), фирмената напитка на Сицилия, която се дегустира най-добре в избата на рода Флорио. Това било любимото вино на британския адмирал Нелсън. Един от видовете марсала пък особено се харесал на Джузепе Гарибалди и до ден-днешен така се нарича – „Гарибалди сладко“.

Източник на снимка: https://www.duca.it/
 
Ако се озовете в северната част на Италия, не пропускайте живописното градче Мерано. Тук е интересно да се посети винарната Kränzel с градина-лабиринт и Фестивал на виното, който се провежда през първата половина на ноември.
 

Франция

Сред френските лозя се чувства вкусът на живота, който е изгубен в суматохата на големите градове.
Френските традиции в производството на вино не се нуждаят от представяне - трябва само да сортирате напитките по региони.
В Бургундия потърсете вина „Шардоне“, „Алиготе“, „Пино ноар“, както и младото „Божоле Нуво“, чийто празник се провежда всеки трети четвъртък на ноември.

Източник на снимка: https://www.burgundy-tourism.com/
 
За да посетите прочутите винарни около Бордо трябва да се включите в екскурзия – като индивидуален турист може и да не ви пуснат вътре. Такива турове се провеждат до края на октомври и включват посещение на съответния замък, дегустация, обяд и транспорт.

Ако в компанията ви има шофьор, който не пие, или пък разполагате с достатъчно време за дълги спирки по пътя, наемете кола и идете на пътешествие по Елзаския винен път. По неговото протежение ще срещнете много винарни и изби, а през октомври навсякъде в чаровните селца на Елзас се провеждат винарски фестивали.

В търсене на перфектното шампанско можете да поемете по специален „шампански“ маршрут или да надзърнете в 400-годишната изба Aspasie в селцето с 80 жители (2016 г.) Брюйе, Североизточна Франция. Там собственикът ще ви заведе на безплатна обиколка из своите владения. Никой не устоява пред изкушението да си купи бутилка-две от неговите прекрасни Brut de Fût или Brut Cépages d’Antan.
 
Източник на снимка: http://www.champagneaspasie.com

 
*** 
Автор: Любомир Чолаков
 
За да следите интересните статии на travelmix.bg, последвайте ни във фейсбук