Бременност и летене със самолет – какви са правилата на авиокомпаниите?

публикувано на 22.04.2019 10:05

Бременна сте и планувате да летите със самолет? Не сте сигурна дали се изискват някакви документи или писмено съгласие от наблюдаващия лекар преди пътуването? За съжаление понякога е трудно да се ориентираме, защото всяка авиокомпания има различни правила и ограничения, когато става дума за въздушен транспорт по време на бременност.
За да ви улесним максимално, по-долу сме направили кратък списък с правилата за летене по време на бременност на някои от водещите авиокомпании.


пътуване по време на бременност


България Еър

България Еър превозва бременни жени до 34-та седмица от бременността. Превозът на бременни жени се осъществява в случай на необходимост с лекарско разрешение, с което авиокомпанията се освобождава от отговорност при инциденти или усложнения, причинени от пътуване със самолет. Лекарското разрешение следва да се представи на България Еър не по-късно от 3 работни дни преди изпълнението на полета.
 

Ryanair (Раян Еър)

Преди да резервират полет с Ryanair, бъдещите майки трябва да имат предвид следните условия:
Ако бременността е без усложнения, след 28-мата седмица се изисква писмено разрешение от лекар, в което се посочва, че бременната е в стабилно физическо състояние, за да може да лети със самолет. Разрешението от лекар се предоставя в писмен вид чрез бланка на авиокомпанията – формуляр „Пригодност за летене“. Формулярът трябва да бъде попълнен и заверен не по-рано от 2 седмици преди планирания полет и представен на служителите на авиокомпанията.
При нормална бременност без усложнения, не се разрешава пътуване след следните дати:
 
  • При едноплодна бременност -  не се разрешава пътуване след края на 36-тата седмица.
  • При многоплодна бременност (близнаци, тризнаци и др.) - не се разрешава пътуване след края на 32-та седмица.
Майката на новородено може да пътува най-малко 48 часа след раждането, ако раждането е било по естествен път и не е имало нужда от хирургическа намеса. Ако майката е претърпяла операция, изискването е да са преминали минимум 10 дни от раждането. Тези периоди обаче са предмет и на одобрение от страна на наблюдаващия лекар.
 

Wizz Аir (Уиз Еър)

От съображения за безопасност, бременни жени могат да пътуват с Wizzair само до 34-ата седмица на бременността. При бременност с близнаци съответното ограничение е 32-ата седмица на бременността.
Ако бременната е преминала 28-ата седмица на бременността си от нея се изисква да предостави медицинско свидетелство, потвърждаващо пригодността за пътуване по въздух. Важно условие е медицинското свидетелство да бъде издадено не по-рано от 6 дни преди датата на полета.
 

easyJet (Изиджет)

Ако сте бременна и летите с easyJet, можете да пътувате до края на 35-та седмица при едноплодна бременност. Ако очаквате повече от едно дете, можете да пътувате до края на седмица 32.
Писмено разрешение от лекар не се изисква, но за ваше спокойствие, особено имате усложнения по време на бременността, консултирайте се с наблюдаващия лекар преди да летите.
 

Lufthansa (Луфтханза)

До края на 36-та седмица от бременността, или до 4 седмици преди очакваната дата, Lufthansa позволява на бъдещите майки, чиято бременност е напреднала без усложнения, да летят без медицинско свидетелство. След 28-та седмица от тяхната бременност, обаче, компанията изисква да се попълни и предостави подписан от лекар формуляр, който включва следната информация:
 
  • потвърждение, че бременността напредва без усложнения
  • очаквана дата на раждането
  • потвърждение от лекаря, че бременността на пациентката не й пречи да лети
  • в случай на многоплодна бременност, бъдещата майка може да лети до края на 28-та седмица от бременността
Авиокомпанията препоръчва формулярът да се пази и да бъде наличен по време на полета.
 
*** 
За да следите интересните статии на travelmix.bg, последвайте ни във фейсбук