Блогът на Лина: Хага - уикенд до страната на лилипутите

публикувано на 27.04.2016 06:58

Била ли си в града на лилипутите?  Ако не, горещо препоръчвам музея Мадуродам, в Хага, Холандия. Бременна съм с Жорко, когато посещавам града за втори път. Основната цел на посещението е Бас - червенокосия викинг, който този път имаше русокоса наследничка. Мия е малка бузанка, която ми се струва доста дребна за бебе на викинг. 

Решаваме да изкараме един лежерен уикенд в Хага, за да прекараме повече време с приятелите ни. Първо посещаваме музея Мадуродам, после отиваме на Grote markt, и накрая се разхождаме до Плажа. 

За Мадуродам си отделяме два часа в събота. Реално изкарваме към пет часа. Това е музей на умалена Холандия. Има малки сгради, малки човечета, малки колички, малки самолетчета, малки… абе всичко от нашия свят, но малко. Оказва се изключително забавно място за децата - може би ги кара да се чувстват порастнали и важни. Ники от скоро е горда притежателка на смарт телефон. При влизане в музея се започва лудо щракане. Прави снимки на един макет от всеки възможен ъгъл поне по четири пъти. Разбрах от нашите домакини, че през 2015 музеят е бил обновен. Макетите са направени интерактивни за деца. Фабриката за сабо наистина произвежда мини чехлички. Доставката се извършва от един зелен камион. По доковете има приспособления за пръскане с вода,  с които малките ръчички на децата да насочват товарите. Самолетите по летището бръмчащо набират скорост и се готвят за излитане, но така и не отлитат. От малкия лунапарк се носи песента на въртележката с кончета и истинските деца се радват  сякаш са се качили на нея. А снимките на Ники продължават да се множат. След Мадуродам се срещаме с нашите приятели на Гроте маркт. Централния площад в Хага е разположен в старата част. Изпъстрен е със заведения. Дори при ниски температури има маси навън. Липсват топли одеала, които да красят облегалките на столовете. Влизаме в един ресторант известен с бирата си. Тъмнo кафевите, износени дървени маси и червените тухли по стените създават топлината, от която имам нужда. Масата е за четири човека. Настаняваме се с Бас, съпругата му Ага, малкото викингче, съпругът ми и Ники. Поръчваме сандвичи, супи, и бира. Въпреки, че съм свикнала на високи цени, бирата тук е с цената на супата. 15 минути по-късно на масата за 4 човека има 8. Дошли са приятели, които са научили, че сме в Хага. Всеки си взима по бира и се започват едни приказки… Северняците са си топли хора. Уговаряме се за неделя да се видим отново, но на плажа независимо от времето.

В неделя се случва нещо изключително за Хага - изгрява слънце и температурата е висока - 18градуса през октомври. Настава една вълнуваща суетня в къщата - Ага приготвя бебешки багаж, Бас започва да звъни на приятели за среща със сборен пункт Плажа. Всички весело се натоварваме на трамвая, който да ни откара до крайната ни цел. Превозното средство изглежда странно претъпкано за втора спирка. Пристигаме на Плажа и червеният трамвай остава самотен. Всички пътници слизат и се запътват към… заведенията по плажа. Нашата група се настанява в един външен бар. Дървените бели дивани от палети, са разположени около бяла маса, в средата на която има камина. Нежните лъчи на слънцето галят приятно кожата ми. В този момент Ага ми предлага слънцезащитен крем фактор 50+. Учудвам се, но забелязвам, че по кожата на Бас вече са се пояxвили първите признаци на страстните целувки на слънцето. Интересно - дали тук слънцето е силно, или кожата на човеците не е свикнала да има слънце? Сменяме заведението. Следващото е подобно на първото. И така разучаваме менютата на още три бара до като стане 5 следобед и слънцето се вече не ни топли. Е добре само заведения ли има на плажа? Няма ли плажуващи? Плажуващи при 18 градуса има. Децата се мотаят по бански и играят с вълните на Северно море. Има сърфисти, борещи се със стихиите. А на пясъка, скрити в палатки за вятър, хората тайно четат книги.

Хага… лежерен уикенд по северняшки и възможност да се почувстваш като Гъливер…

Блогът на Лина е рубрика на travelmix.bg. За да прочетете и другите статии от рубриката, посетете секция"Публикации".