АРМЕНИЯ И ГРУЗИЯ


Цени от: 2930 лв.
Продължителност: 10 дни
Транспорт: Самолет
Местоположение: Армения, Грузия

Описание

Грузия и Армения – две от най-отдавна населените територии в света, в които има огромно разнообразие от обекти, представляващи интерес за всеки пътешественик - от древни църкви, манастирски комплекси до най-голямата колекция ръкописи от Средновековието, най-древните останки от хуманоиди и разбира се, спиращи дъха гледки, природни картини и традиционно гостоприемство. В тази програма сме включили забележителности, повечето от които са обект на ЮНЕСКО, свързани с историята, християнството, кавказката прелест и винопроизводството. На територията на Грузия са открити най-старите доказателства за производството на вино отпреди 8000 години, а в Армения е построена първата църква в света! Освен църквите и манастирите, в Армения ще опитаме и световноизвестния коняк „Арарат“! Така че заповядайте с нас на чудно пътешествие и запомнящо се преживяване в двете кавказки кралици! 

20.09.2019/17.04.2020-пт. 1 ден София → Доха → 
В 13:00 ч полет QR 228 от София. Кацане в Доха в 17:50 ч. В 20:50 ч. полет QR 285 от Доха. Кацане в Ереван в 00:50 ч. след полунощ. Посрещане, трансфер и настаняване в хотела. Нощувка. 

21.09.2019/18.04.2020-сб. 2 ден. → Ереван – Минало и съвремие (закуска, вечеря) 
Добре дошли в Армения - първата държава в света, която приема християнството за официална религия още през 301 година и съответно построява първата църква в света в Ечмиадзин през IV век. Бурна е нейната история, с много върхове и крахове. Основана е през VI век пр.н.е. Била е под господство на перси, византийци, монголи и турци, а за последно е присъединена към Русия като Арменска съветска социалистическа република. Обявява своята независимост през 1991 г. Eреван е наричан още „розовият град“, заради сградите, изградени от вулканични блокове в различни отенъци на розовия цвят. Интересен факт за Армения е, че изучаването на играта шах е задължителна в училище и учениците дори държат изпит с оценка. 
След закуска започва полудневният ни тур на арменската столица. Ще започнем от Каскадата – огромна структура от варовик, чийто строеж е продължил между 1971 и 1980 година. Стъпалата свързват различни нива с красиви градини, фонтани и модерни склуптури. От Каскадата се открива прекрасна гледка към центъра и към Арарат. А около нея и в самата нея е изграден през 2009 година Музеят за съвременно изкуство Кафеджиян. Продължаваме по Северния булевард, отворен през 2007 и свързващ центъра с Площада на свободата. Следват Площадът на републиката и Синята джамия, която по време на съветската ера е била Исторически музей. Няма как да не посетим и мемориала-музей на Арменския геноцид, построен 1996 - 1997 г. в памет на жертвите на арменския геноцид от страна на Турция в периода 1915 – 1923 г. Освен това символизира ренесанса на арменската нация. В музея са представени документи, фотографии и различни материали, отразяващи отношението на международната общност към геноцида. Отправяме се към открития пазар Вернисаж, където се предлагат различни произведения на изкуството и традиционните занаяти. След това ще посетим фабриката за килими „Мегериян“. Семейство Мегериян се занимава с производство, реставрация и продажба на килими от четири поколения. Тук ще наблюдаваме как се правят подовите постелки от първия етап до последния – готов продукт. Ще посетим Матенадаран – музей-институт с най-голямата колекция от среднове-ковни книги и ръкописи. Тук се пазят повече от 23 000 ръкописа. А в края на деня няма как да пропуснем да дегустираме и прословутия арменски коняк. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка. 

22.09.2019/19.04.2020-нд. 3 ден. Ереван – Симфонията на камъните и люлката на християнството (закуска, вечеря) 
Закуска. Свободно време или *по желание и срещу допълнително заплащане екскурзия до Гарни, Гегхард, Звартнотс и Ечмиадзин. Пътят ни минава през ждрелото на река Азат или ждрелото Гарни, където има причудлива каменна структура – скалите са оформени в чисти линии шестоъгълни колони, наподобяващи тръбите на орган. Затова местните са кръстили това образувание „Симфония на камъни“. В Гарни се намира храмът на Митра. Това е единственият цялостно съхранен паметник от гръко-римския период на територията на целия бивш Съветски съюз и е символ на предхристиянска Армения. Манастирът Гегхард (обект на ЮНЕСКО) е сгушен в планинските склонове сред гъста растителност. Строежът му започва през X в. и завършва през XIII век. В средновековието е бил много важен духовен, културен и обучителен център. Характерното за манастира е, че подходът към почти всички църкви в комплекса, е през пещери – проходи, а директно в скалите са издълбани множество килии и паракалиси. Основната църква в комплеса е Свети Астатсатцин, построена през 1281 г., а най-старата е Свети Григори. Името Гегхард означава „Манастира на острието“ и идва от факта, че острието на копието, ранило Христос на кръста, е донесено тук от апостол Юда (в Армения, наричан Тадеус) заедно с много други реликви. Отпътуване за катедралата Звартнотс или „Небесните ангели“, строена от 643 до 652 г., когато по-голяма част от Армения е под византийско робство. Патрон на цъкрвата е Свети Григорий Просветител, а мястото на строежа ѝ е там, където се е състояла срещата между крал Трдат III и Св. Григорий. Отпътуване към Ечмиадзин (обект на ЮНЕСКО) - главната катедрала на арменската апостолическа църква, където ще разгледаме първата християнска църква в света, построена през IV век. Връщане в хотела. Вечеря и нощувка. 

23.09.2019/20.04.2020-пн. 4 ден Ереван – Тбилиси – Танцът на орлите (закуска, вечеря) 
Закуска. Отпътуваме за Грузия, а по път ще спрем край Севан – най-голямото езеро в Армения и второто най-високо разположено в света (1900 м.н.в.). Името му произлиза от урартската дума суния, която се превежда като „езеро“. След това се отправяме към националния парк Дилижан, наричан още „арменската Швейцария“ или „малката Швейцария“. Трудно може да се опише красотата на Дилиджан, а много поети са казвали: „Ако в Рая има гори, планини, потоци и минерални извори, то той е като Дилижан“. Градът е дом на множество арменски художници, композитори и режисьори, изобщо хора на изкуството. Освен спа център е и пример за арменска традиционна архитектура. Поддържан е и „стар град“, където има редица занаятчийски работилници, галерия, музеи. Преди да достигнем границата ще отидем на 13 км северо-източно от Дилижан, за да посетим манастира Агартсин, построен между X и XIII век. Името му означва „Танц на орлите“ и е разположен в красива, зелена долина. Има три църкви: Св. Григорий Просветител, Пресвета Богородица и Св. Стефан. Любопитното е, че последната реставрация е финансирана от шейха на Шаржа. Пристигане в Тбилиси. Настаняване в хотела. Вечеря и нощувка. 

24.09.2019/21.04.2020-вт. 5 ден Тбилиси: Мцхета и Джвари (закуска, вечеря) 
След закуска предстои да посетим християнските обекти в Мцхета – древен и красив град, първата столица на Грузия, чийто разцвет е бил по времето на Александър Македонски. Цялата територия на града е културно-исторически резерват и обект на ЮНЕСКО. Според една от легендите, градът е основан от Месхет, един от близките потомци на Ной, а местоположението му е близо до Арарат, защото там е погребан самият Ной. От много древни църкви няма как да не посетим първо катедралния събор Светицсховели (обект на ЮНЕСКО), основана през IV век и свещенно място за всеки православен християнин. Името означава „Животворящ стълб“, а за цялата си история е възстановяван два пъти. Любопитна подробност е, че на фреската в църквата, на която е изобразен Исус Христос, под двете му разпънати ръце са нарисувани полукръгли предмети с по три лъча, които уфолозите смятат, че са летящи чинии, докато историците смятат, че тези предмети се отнасят до стиха от Библията: „Слънцето ще се обърне към тъмнината и луната към кръвта“. Къде е истината можем да гадаем, но определно художникът Григорий Гулджаварашвили дава храна за спорове. Следва манастирът Самтавро, където са положени телата на крал Мирян и принцеса Нана, първите приели християнството по тези земи. Твърди се, че къпиновият храст тук е посаден от самата Света Нана. Отправяме се към манастира Джвари (обект на ЮНЕСКО), построен през V век. Превежда се като „Манастирът на кръста“, защото е построен с такава форма. Разположен е на скалист връх между реките Мтквари и Арагви и от него се открива зашеметителна гледка към Мцхета. 
Връщаме се в Тбилиси, след което започва обзорната обиколка на Тбилиси – eдин от най-модерните и космополитни градове в Кавказ. До наши дни градът е бил разрушаван от перси, араби, тюркмени, монголи, тюрки и построяван около тридесет пъти. Нашият тур започва от Стария град и по-точно от квартала на „серните бани“, за да видим как една до друга съжителстват грузинска православна църква, арменска григорианска църква, синагога и турска джамия, символизиращи толерантността към различните религии. След това продължаваме към църквата Метехи, построена през 1278-84 година от цар Свети Димитър II. Изящната куполна църква има средновековна архитектура, с декорации, съсредоточени главно около прозорците, а пред нея се издига статуята на основателя на град Тбилиси – Вахтанг Горгасали. Отправяме се към крепостта Нарикала с лифт. Крепостта се нарича още Майка Крепост и е древен символ на защитата на Тбилиси. Тя е разположена между два хълма - между серните бани и ботаническата градина на Тбилиси и се състои от две оградени със зид секции. В по-ниската част на хълма е църквата Св. Николай, напълно построена през 1997 година на мястото на стара църква от XIII век, разрушена при пожар. Самата крепост датира от IV век и първоначално е била персийска цитадела. Продължаваме и по стълбите в крепостта, за да хвърлим око от високо на столицата. След това ще се спуснем по улица Шардени към катедралата Сиони. Тбилиси е дом на цели два катедрални храма, а този носи името на йерусалимския хълм Цион. Сегашната постройка датира от XIII век, но първият храм, построен на това място, е от VI век. Архитектурата на Сиони е характерна за този период – с конусовидни куполи, а облицовката е от червеникаво-оранжев пясъчник. Интересното е, че основния купол е сферичен отвътре и коничен отвън, а не както е традиционно за онова време, изцяло коничен, за да е по-удобно за изписване и възприемане. Продължаваме по Моста на мира, свързващ Стария град с новата част на Тбилиси над река Кура. Съоръжението е изцяло пешеходно, изградено от стомана и стъкло, а от него се открива чудесна гледка към църквата Метехи, статуята Вахтанг Горгсали, крепостта Нарикала, моста Бараташвили и Президенството. Oттам отиваме до базиликата Анчисхати – църква от VI век, посветена на празника Рождество Богородично – една от най-старите църкви в Тбилиси. Църквата е трикорабна базилика с подковообразни апсиди, първоначално построена от блокове от жълт туф. Интересното е, че вътре всички икони са от XIX век, а олтарът е създаден през 1683 г. Следва Площадът на мира, около който са разположени главните правителствени сгради, както и бюст-паметник на Александър Пушкин. Оттам продължаваме разходката си по Руставели – главната пътна артерия на града, отрупана с магазинчета, кафенета и любимо място за младите грузинци и гостите на града. Вечеря и нощувка. 

25.09.2019/22.04.2020-ср. 6 ден Тбилиси: Ананури – Гадаури – Величественият Кавказ (закуска, вечеря) 
След закуска се отправяме към отбранителния комплекс Ананури (обект на ЮНЕСКО), чието строителство започва през XIII в. от феодала на Арагви. Следваща точка от маршрута ни е кавказкият курорт Гудаури (2195 м.н.в.). До него ще стигнем по грузинската военна магистрала, посторена от Русия през XIX в. Пътят е изключително впечатляващ с невероятни гледки, вдъхновявали не един и двама пътешественици. От Гудаури ще се изкачим към храма на Пресвета Троица Гергети, както е популярното име на Църквата Света троица. Тя е разположена на десния бряг на река Чкхери на 2170 м.н.в. под връх Казбег с прекрасна гледка към Кавказ. Британския вестник „Телеграф“ я поставя в списъка с 23 най-красиви църкви в света, редом до Саграда Фамилия. Построена е през XIV в. Освен за религиозни цели, църквата е служела в миналото и като убежище, скривалище по време на средновековните войни. Често там е скривано и националното съкровище на Грузия, за да не попадне в ръцете на врагове. Интересно е, че камбанарията е отделена от самата сграда на църквата още в първоначалния план. Въпреки че по време на Съветския съюз всички религиозни дейности са забранени, тя продължава да функционира и да привлича както поклоници, така и туристи. В наши дни в нея се провеждат и заседания на грузинската православна и апостолическа църква. Връщане в Тбилиси. Вечеря в ресторант с традиционна програма и музика. Нощувка. 

26.09.2019/23.04.2020-чт. 7 ден Тбилиси – Гори – Уплисцихе – Ахалцихе/ – Боржоми (закуска, вечеря) 
Закуска. Отпътуване за Гори – родното място на Йосиф Сталин. Градът е разположен на деветдесетина километра от столицата в полите на Кавказ, а археологическите разкопки разкриват, че е бил населен от Античността. Попътно ще разгледаме Уплисцихе - древен пещерен град, един от първите градове изобщо на територията на Грузия. Изсечен е в скалите на левия бряг на река Кура. Възникнал е в края на II-то и началото на I-то хилядолетие пр.н.е. Уникалността на Уплисцихе е в това, че благодарение на своето устройство, съхранява в себе си останки от архитектурните и културни съоръжения, построени в течение на времето. По време на разцвета си има над 700 пещери, от които само 150 са запазени до наше време. В Гори ще разгледаме къщата-музей на семейството на Сталин, която от 2012 г. е превърната в музей. Отпътуване към Ахалцихе. Името на града се превежда като „Нова крепост“. Градът се разполовява от река Потскхови, като така се оформя стар град - на северния бряг и нов - на южния бряг. Тук ще посетим замъка Рабат – построен около османска джамия. Рабат е град в града. Комплексът е разположен на територия от седем хектара и включва укрепления, кули, църкви, джамии, исторически музей в старата си част и магазини за подаръци, ресторанти, кафенета и др. в новата част. От него се открива страхотна гледка към града и църквата Св. Марина. Настаняване в хотела. Вечеря и нощувка. 
  • За дата 20.09.2019 нощувката е в Боржоми. За дата 17.04.2020 нощувката е в Ахалцихе.

27.09.2019/24.04.2020-пт. 8 ден Вардзия и Златния век (закуска, вечеря) 
След закуска е време да се отправим към Вардзия – древен пещерен манастирски комплекс и град (обект на ЮНЕСКО) от XII – XIII век. Интересното при него е, че е замислен като манастир – крепост, който да охранява югозападната граница на Грузия от враждебно нападение от страна на персите, иранците и турците. Първите пещери са изсечени край извора, където днес се намира Успенският храм. Огромният брой пещери (около 300) са разположени на етажи в скалите, а една от тях има дори плувен бесейн с изворна вода. Тук ще посетим църквата Успение Богородично от XII век, изсечена по заповед на царица Тамара и нейния баща Давид IV, наричан още Строителят. Любопитна подробност е, че през 1204 година грузинските войски се събират около Вардзия, за да посрещнат 400 000 армия на селджукските турци. Царица Тамара предвожда грузинската армия и нанася поражение на селджуците. И до днес на стената на храма може да се види нейно изображение. Според легендата, когато Тамара умира в Тбилиси, от столицата тръгват осем траурни процесии в различни посоки, за да не могат крадци и вандали да открият гроба ѝ, а самият ѝ гроб е във Вардзия. Друг интересен факт е, че царица Тамара е първата и единствена жена, носила титлата „цар“ още приживе. Всъщност Тамара е дъщеря от връзката на цар Георги III и албанска принцеса (от днешна Осетия). Царицата умира скоро след като ражда, а Тамара остава единствена наследничка на Георги III. Баща ѝ я подготвя от малка за управлението и едва 12 годишна я коронясва. В следващите шест години баща и дъщеря управляват заедно. Управлението ѝ заедно с Давид слага началото на т.н. „Златен век на Грузия“ - най-силната държава в Кавказ и цяла Мала Азия. Преминаване на границата и пристигане в Гюмри – вторият по големина град в Армения. Кратко време за почивка и отпътуване за Ереван. Вечеря. Нощувка. 

28.09.2019/25.04.2020-сб. 9 ден Ереван (закуска, вечеря) 
Закуска. Свободно време или *по желание и срещу допълнително заплащане екскурзия до Хор Вирап, Нораванк и Арени. Древният арменски манастир Хор Вирап, чието име се превежда като „дълбока тъмница“ (тя се намира под него и е дълбока от 3 до 6 метра) е известен и с местоположението си в подножието на библейската планина Арарат. Разположен е на един от деветте хълма, където е била древната арменска столица Арташат. Според преданието след всемирния потоп ковчегът на Ной засяда в сушата. Строежът на манастира започва през 642 г. и окончателно завършва през XVII век. Манастирът е едно от най-светите места на арменската църква и е с изключително богата история. В тъмницата под манастира е бил затворен за 14 години Григор Лусаворич (по-късно канонизиран за светец – Св. Григорий Просветител). Той оцелява благодарение на християнка, която тайно го е хранила. Просветителят успява да излекува цар Тридат III, който вижда чудото на вярата в Христос, покръства себе си и народа си през 301 година, и така прокарва християнството. Продължаваме към пещерата Арени, където през 2010 година е открита най-древната обувка, а през 2011 година най-старата винарна в света, най-старата сламена пола от 3900 г.пр.н.е и най-старият хуманоиден мозък. След това ще се спуснем към в ждрелото на река Арпа, където сред червените скали е разположен манастирския комплекс Нораванк, построен през 1205 г. от владиката Ховханес и последна работа на известния склуптор Момик, който е погребан тук. Една от легендите, които се предават от уста на уста, разказва следното: Майстор Момик се влюбил в прекрасната дъщеря на местния феодал – княз Орбелян, владика в областта. Девойката, поразена от неговия талант и изкуство, също му отговорила с чувства. Князът, след като узнал за тяхната любов, повикал Момик и му поставил условие да построи за по-малко от три години невероятно прекрасен храм. Момик веднага се захванал с работата и, когато Нораванк бил готов, приседнал на самия връх на купола, за да чака идването на любимата с баща ѝ. Тогава, обаче се появил непознат мъж, който се качил при него и го бутнал от купола. Този човек изпълнявал поръчка на княза, който не искал да дава дъщеря си за жена на архитекта. С последни сили Момик се хванал за един от каменните блокове, но в крайна сметка паднал на земята заедно с камъка, който се превърнал в негова надгробна плоча. На територията на манастира има три църкви, оцелели в миналото след набези и атаки на монголи, както и от разрушителното заметресение през 1340 година. Нораванк е обект на ЮНЕСКО от 2002 г. Отправяме се обратно към Ереван, но по път ще спрем във винарната Арени, за да дегустираме разкошното вино, с което се слави областта. Връщане в Ереван. Вечеря в местен ресторант. Трансфер до летището. 

29.09.2019/26.04.2020-нд. 10 ден Ереван → Доха → София 
В 03:00 ч. полет QR 286 от Ереван. Кацане в Доха в 04:55 ч. 
В 06:50 ч. полет QR 227 от Доха. Кацане в София в 12:00 ч. 

Информация за дати и цени

20.09.2019 – 29.09.2019 
17.04.2020 – 26.04.2020 

10 дни / 8 нощувки
 
в двойна стая в единична стая
1498 € / 2930 лв 1748 € / 3419 лв

хотели: 
20.09.2019 – 29.09.2019
20.09 - 23.09.2019 Ереван Bien hotel 3* или подобен
23.09 – 26.09.2019 Тбилиси КММ hotel 3* или подобен
26.09 – 27.09.2019 Боржоми Borjomi Palace 3* или подобен
27.09 – 28.09.2019 Ереван Bien hotel 3* или подобен
 
17.04.2020 – 26.04.2020
17.04 – 20.04.2020 Ереван Bien hotel 3* или подобен
20.04 – 23.04.2020 Тбилиси КММ hotel 3* или подобен
23.04 – 24.04.2020 Акалцихе Lomsia 3* или подобен
24.04 – 25.04.2020 Ереван Bien hotel 3* или подобен
 

Записване и плащане: 
Краен срок за записване: до 20.07.2019/17.03.2020 или до изчерпване на местата. 
При записване: лична карта, паспорт с валидност 6 месеца след датата на връщане и депозит 1200 лв. 
Пълно плащане: за дата 20.09.2019 - до 20.07.2019; за дата 17,04,2020 - до 17.03.2020 

Какво е включено в цената

Самолетни билети София – Доха – Ереван - Доха - София с редовен полет на Qatar airways, включени летищни такси, багаж 30 кг и ръчен 10 кг; 
Всички трансфери по програмата и транспорт по маршрута; 
8 нощувки със закуски: 4 в Ереван; 3 в Тбилиси и 1 в Боржоми/Алхацихе; 
8 вечери; 
Всички екскурзии с включени входни такси за обектите по програмата; 
Обиколка и разглеждане на Ереван; 
Посещение на фабрика за килими; 
Дегустация на арменски коняк; 
Посещение по пътя към Тбилиси на езерото Севан, нац. парк Дилиджан и манастира Агартсин; 
Екскурзия до Мцхета и манастира Джвари; 
Обиколка и разглеждане на Тбилиси; 
Екскурзия до Казбег и посещение на Ананури, Гадаури и храма Пресвета Троица Гергети; 
Посещение на къщата-музей на Сталин в Гори; 
Посещение на пещерния град Уплицсихе; 
Посещение на крепостта Рабати в Алхацихе; 
Посещение на скалия манастирски комплекс Вардзия; 
Местни екскурзоводи на английски/ руски език; 
Водач-преводач от агенцията; 
Медицинска застраховка с покритие 30 000 евро на ЗК „Армеец“ 

Какво не е включено в цената

Допълнително се заплащат: 
Лица на възраст над 70 г. доплащат за медицинската застраховка - 30 лв; 
Такса обслужване на местните шофьори и екскурзоводи: 85 лв. 
Екскурзии по желание (при минимум 10 човека): 
- Гарни, Гегхард, Звартнотс и Ечмиадзин - 59 евро/ 118 лв. на човек 
- Хор Вирап, Нораванк и Арени – 43 евро/ 86 лв. на човек 
По желание – застраховка „Отмяна на пътуване”: от 2,7% до 1,5% от общата цена по договора; 

Цената не включва: 
Входните такси за обектите в Армения – около 11 евро на човек. Заплащат се на място. 
Входните такси за обектите в Грузия – около 20 евро на човек. Заплащат се на място. 
Непосочените в програмата хранения, допълнителни посещения, бакшиши за носачите на багаж, такси за снимане в някои от обектите, напитки по време на хранене и други лични разходи. 
АПОЛО 2000 ООД - офис Дондуков

Адрес: София, ул. Тракия 17 - до парк Заимов
Телефон: 0899298441
Сайт: http://www.facebook.com/tourismtravelandjourney/

Запитване


Още оферти