Актуални съвети за пътуване в Гърция

публикувано на 10.07.2015 10:11

Публикуваме тук официалните препоръки на Министерство на Външните работи относно пътуване в република Гърция.

Информацията е актуална към 03.07.2015. За последни данни относно обстановката, моля следете бюлетините на МВнР. 
 

Съвети към българските граждани, на които предстои да посетят Република Гърция като туристи

Във връзка с текущата ситуация в Република Гърция препоръчваме на българските граждани, които предстои да пътуват до Гърция с цел туризъм следното:


1. Пътуващите с автомобили български граждани в Северна Гърция да напълнят резервоарите си с гориво на българска територия преди границата с Гърция, за да не изпаднат в затруднено положение още от началото на своя престой в страната или да бъдат принудени да търсят гориво по бензиностанциите, чакайки на дълги опашки в някои от курортните места. Бензиностанциите към момента приемат единствено заплащане в брой.

Не  се препоръчва да се носят туби с бензин от България, тъй като това е незаконно в Гърция /съществуват специфични изисквания за съхранението на горива в страната/ и би могло да доведе до реални проблеми при извършване на проверки от страна на гръцките полицейски и контролни органи, особено през летния пожароопасен сезон.

 2. Да си осигурят достатъчно пари в брой, както и да полагат особено внимание при опазването на същите, поради нарасналия брой на  кражби  по курортите. За препоръчване е  използването на сейфовете, които се предлагат в повечето хотели на п-в Халкидики и по другите туристически места.

 3.Да проверяват предварително в хотела, където е направена резервация, какъв начин на плащане ще бъде приет от администрацията – чрез кредитна, дебитна карта или в брой.

 4.Да не се разчита за теглене на пари от банкомати в Солун и Северна Гърция, които са не само трудно достъпни поради огромните опашки от чакащи хора пред тях, но много често в по-малките и отдалечени места не биват зареждани редовно с банкноти.

 5.Плащанията в гръцките заведения, без някои по-луксозни ресторанти, по принцип се осъществяват с пари  в брой.

 6. Налице е липсата на някои основни и особено вносни стоки и лекарства в магазинната мрежа и аптеките в Северна Гърция, най-вече в по-малките населени места. В тази връзка се препоръчва гражданите да се снабдят с такива от нашата страна, преди влизане в Гърция, особено ако държат да използват точно определен вид стока или лекарство, като се отчита и съществуващите ограничения /количества/ в митническия режим между двете страни.

 7. Препоръчително е гражданите да разполагат с контактите на Посолството на Р България в Гърция в Атина и Генералното консулство на  Р България в Гърция /в Солун/, като при всеки възникнал проблем или необходимост от съвет да се свържат своевременно на предоставените телефони и ел. адреси.”

За повече информация посетете сайта на Министерство на Външните Работи